Walesa Kaczynski-győzelemre számít

Vágólapra másolva!
Jaroslaw Kaczynski mostani kormányfő győzelmére számít Lech Walesa volt államfő az október 21-i előre hozott parlamenti választáson Lengyelországban. Walesa bejelentette visszatérését a politikába.
Vágólapra másolva!

Ennek okát abban látja, hogy sok honfitársa nem megy el szavazni, mert kiábrándult a politikából - mondta Walesa az Odera menti Frankfurtban megjelenő Märkische Oderzeitung című újságnak.

"Természetesen óva intem majd a lengyeleket a Kaczynski fivérektől, de csak a választások után fognak megérteni" - közölte a Nobel-békedíjas politikus, "gusztustalannak" nevezve az elnök-miniszterelnök ikerpár politikáját.

A 64 éves Walesa bejelentette, hogy vissza akar térni a politika küzdőterére. "Valószínűleg röviddel a választások után magam is hozzálátok ahhoz, hogy megnyerjem az embereket, és kidolgozzak egy programot, amellyel befejezhetem a megkezdett lengyelországi reformokat" - fejtegette az interjúban, amely a lap szombati számában lesz olvasható.

Walesa - a Szolidaritás szakszervezet volt elnöke - 1990 és 1995 között állt Lengyelország élén.

A varsói parlament hónapokon át tartó belpolitikai válság után, két hete határozott úgy, hogy feloszlatja önmagát. A törvényhozási választások eredetileg csak 2009 őszén lettek volna esedékesek.