Észak-koreai nukleáris anyagokat rejtett az a titkos szíriai támaszpont, amelyet szeptember 6-án bombázott le az izraeli légierő. A The Sunday Times című brit lap szerint a légitámadás előtt izraeli kommandósok törtek be a támaszpontra, és ott mintát szereztek a nukleáris anyagból. A gyanú szerint Szíria Észak-Koreával együttműködve atomfegyverekhez szeretne jutni, bár ezt a távol-keleti ország tagadja.

Izraeli kommandósok még a légitámadás előtt rajtaütöttek azon a titkos szíriai katonai létesítményen, amelyet Izrael szeptember 6-án lebombázott- írja a The Sunday Times című brit lap. A támaszponton az újság szerint Észak-Koreából származó nukleáris alapanyagokat találtak.

A rajtaütés helyszíne a Szíria északi részén található Dayr az-Zwar város közelében, egy fogolytáborban lehetett. Az izraeli hírszerzés a támadás előtt hónapokig gyűjtött információt a támaszpontról, amelyen észak-koreai személyzet is dolgozott: az erről szóló bizonyítékokat Izrael már auguszban ismertette George Bush amerikai elnökkel.

A The Sunday Times múlt heti beszámolójának forrásai szerint a rajtaütést már tavasz óta tervezték. Ennek előzményeként Meir Dagan, az izraeli hírszerzés, a Moszad vezetője bizonyítékokat tárt Ehud Olmert kormányfő elé arról, hogy Szíria "nukleáris eszközt" akar vásárolni Észak-Koreától. Dagan attól tartott, hogy egy ilyen eszközt észak-koreai fejlesztésű Scud-C rakétára lehet majd szerelni.

A The Sunday Times egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai forrásra hivatkozva azt írja, hogy Egyesült Államok nem volt hajlandó rábólintani a szíriai támaszpont lebombázására mindaddig, amíg a katonai bázison folytatott nukleáris tevékenységről bizonyítékokat nem kapott. Az izraeli hadsereg elit felderítő kommandójának, a Szajeret Maktal nevű, mélységi felderítésre kiképzett egységnek éppen ezt a bizonyítékot kellett megszereznie.

A lap szerint "minden bizonnyal szír egyenruhában" közelítették meg titkos komplexumot, és ott meg is szerezték a szükséges mintákat. Észak-koreai és kínai diplomaták úgy vélik, hogy több észak-koreai áldozata is volt az izraeli kommandósok rajtaütésének.
 
A Szíriából elhozott mintákról a vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a nukleáris anyagok eredetileg Észak-Koreából származnak. Ez arra enged következtetni, hogy Szíria a távol-keleti ország segítségével atomfegyver megszerzésére törekszik. A két ország együttműködését az is bizonyatani látszik, hogy szír vezetők a csapást követően, a múlt héten az észak-koreai fővárosba, Pyongyangba látogattak.

Észak-Korea ugyanakkor tagadja, hogy bármiféle nukleáris együttműködést folytatna Szíriával. A Szíria északi részére mért szeptember 6-i izraeli légicsapásról szóló információk is erősen hiányosak, Izrael mély hallgatásba burkolózik az akciót illetően. Az izraeli harci repülőgépek behatolásáról - részletek nélkül - Szíria adott hírt, és ezt amerikai részről is megerősítették.

Izraeli vadászgépek a szír határnál

A Szíria és Izrael közötti feszültséget jelzi, hogy szombaton az izraeli légierő több vadászgépet is kiküldött Szíriával közös határa felé, miután az izraeli radarokról eltűnt egy szíriai repülőgép. Az izraeli vadászok végül nem hatoltak be a szíriai légtérbe, miután világossá vált, hogy a gyanús szíriai légi jármű lezuhant.

Az incidens a legszentebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr, vagyis az engesztelés napján történt, ezen a napon az izraeli légierő csak abszolút szükséges esetben küld fel vadászgépet a levegőbe. A zsidó naptár szerint a szombati nap ráadásul épp a 34. évfordulója volt az 1973-as közel-keleti háború kirobbanásának, amikor Szíria és Egyiptom haderői váratlan támadást indítottak a jóm-kipúrt ünneplő Izrael ellen.