Peking megorrolt Berlinre a dalai láma miatt

Vágólapra másolva!
Egy előre eltervezett diplomáciai talákozó lemondásával és egy tiltakozó jegyzékkel reagált Kína a német kancellár és a száműzetésben élő dalai láma találkozójára. A német pártok egységesen üdvözölték Angela Merkel lépését, de egyes szakértők szerint a gazdasági kapcsolatok bánhatják a találkozót.
Vágólapra másolva!

A heves kínai diplomáciai tiltakozások ellenére Angela Merkel német kancellár vasárnap fogadta a dalai lámát. A kancellári hivatalban lezajlott találkozó berlini közlés szerint magánjellegű eszmecsere volt, amellyel Merkel jelezni kívánta: nagyra értékeli Tibet - indiai száműzetésben élő - egyházi, szellemi vezetőjének az emberi jogok, a vallásszabadság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségét.

A kínai külügyminisztérium hivatalosan tiltakozott a német kancellár és a dalai láma korábban bejelentett találkozója miatt- A minisztériumban a vallási vezető "szeparatista törekvéseit" bíráló jegyzéket adtak át Németország nagykövetének, majd Peking lemondott egy hagyományos kormányközi találkozót, amelynek újabb fordulójára vasárnap Münchenben került volna sor.

Merkel az első német kancellár, aki fogadta a dalai lámát. A látogatás annak ellenére okozott diplomáciai válságot Kína és Németország viszonyában, hogy a berlini külügyminisztérium több csatornán keresztül is jelezte: nincs szó arról, hogy Németország megkérdőjelezné Kína Tibet feletti, 1950 óta tartó fennhatóságát.

Ulrich Wilhelm kormányszóvivő szerint a több mint egyórás találkozón a kancellár támogatást ígért a dalai lámának a Tibet kulturális identitásának megőrzését célzó törekvéseihez. Méltatta azokat a békés erőfeszítéseket, amelyeket a tibetiek szellemi vezetője tesz a terület vallási és kulturális autonómiájának elérése érdekében.

A szóvivő szerint a dalai láma megerősítette, hogy ebből a célból tovább folytatja békés, erőszaktól mentes törekvéseit. Ezúttal is hangsúlyozta, hogy nem a himalájai terület függetlenségét, hanem tényleges autonómiáját kívánja elérni. A 72 éves dalai láma - szerzetesi nevén Tendzin Gyaco - 1959 óta él indiai száműzetésben.

A német politikai pártok - az ellenzékiekkel az élen - elismerően szóltak a kancellár "bátor kiállásáról" az emberi jogok mellett, és értékelték, hogy Angela Merkel a kínai tiltakozás ellenére sem mondta le a találkozót. Aggodalmának adott hangot ugyanakkor több politikai és gazdasági szakértő, utalva arra, hogy a történtek visszavethetik a kínai kapcsolatok alakulását, és visszaesés következhet be a gazdasági együttműködésben.