Az atombomba sem akadályozta meg a Szovjetunió bukását - így érvelt egy amerikai tévének nyilatkozva Mahmud Ahmadenizsad iráni elnök, aki állítja, nem igaz, hogy országa nukleáris fegyvert akarna kifejleszteni.

Megérkezett New Yorkba vasárnap az iráni elnök, aki elutazása előtt a CBS amerikai televíziónak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy országának atomfegyvere lenne és az Egyesült Államokkal való háború irányába haladna.

Mahmúd Ahmadinezsád a CBS 60 perc című műsorában azt mondta, hogy a nemzetközi kapcsolatokban jelenleg semmire nem jó az atombomba, hiszen ha hasznos lett volna, nem bukott volna meg a Szovjetunió, vagy megoldotta volna az amerikaiak iraki problémáját. "A bomba ideje lejárt" - mondta, hozzátéve, hogy Iránnak nincs szüksége atombombára.

Az iráni elnök szerint hibás az a gondolat, hogy az iráni nukleáris ambíciók miatt az Egyesült Államok és Irán a háború felé halad. "Ki mondja ezt? Miért kellene háborúznunk? Nem készülődik háború" - fogalmazott Ahmadinezsád, aki a tervek szerint hétfőn beszédet mond a Columbia egyetemen, kedden pedig felszólal az ENSZ-közgyűlésben.

A francia külügyminiszter nyilatkozta azt a napokban, hogy az iráni atomprogram miatt fel kell készülni a legrosszabbra is, ami a háborút jelenti. Nyugati országok attól tartanak, hogy az iráni nukleáris program célja atomfegyver kifejlesztése, Teherán azonban tagadja ezt. Irán állítja, hogy a program pusztán békés energiatermelési célokat szolgál.