Fenyegeti a mianmari junta a tüntető szerzeteseket

Vágólapra másolva!
A Mianmart (Burma) irányító katonai junta arra figyelmeztetett, hogy kész fellépni a kormányellenes tüntetéseket vezető buddhista szerzetesek ellen - jelentette a BBC, a helyi állami médiára hivatkozva. A korábbi fővárosban, Rangunban (Yangon) több mint százezren tüntettek hétfőn a katonai junta ellen. A menet élén több ezer buddhista szerzetes haladt, jobb életkörülményeket és nemzeti megbékélést követelve. Ez az elmúlt két évtized legnagyobb tüntetése az országban. A junta 1988-ban vérbe fojtott egy hasonló tiltakozást.
Vágólapra másolva!

A Mianmart (Burma) irányító katonai junta azzal fenyegette meg a kormányellenes demonstrációkat vezető buddhista szerzeteseket, hogy kész fellépni ellenük - jelentette a BBC, a helyi állami médiára hivatkozva. Thura Myint Maung dandártábornok, vallásügyi miniszter ezt azt követően mondta, hogy minden korábbinál nagyobb tüntetésekre került sor a volt fővárosban, Rangunban.

Arra figyelmeztette a szerzeteseket, hogy "ne szegjék meg a buddhista szabályokat". A buddhista szerzetesek nagy köztiszteletnek örvendenek Mianmarban, és bármilyen ellenük irányuló fellépés hatalmas tiltakozást váltana ki - írta a BBC. Rangunban becslések szerit több mint százezren tüntetnek.

A menet élén álló buddhista szerzetesek transzparenseken jobb életkörülményeket és nemzeti megbékélést követeltek. Rangunban és az ország más részein már egy hónapja zajlanak tüntetések. Vasárnap csaknem 20 ezer ember, köztük 10 ezer szerzetes tüntetett Mianmar legnagyobb városában.

A BBC szerint a kormányerők - a most kiadott figyelmeztetésig - nem avatkoztak közbe, de tartani lehet attól, hogy a demokráciát követelő tüntetést a legutóbbi, 1988-as megmozdulásokhoz hasonlóan vérbe fojtják. Akkor 3 ezer embert öltek meg. A tiltakozók a leghíresebb szentélyből, a Svedagon pagodából indultak, és a Nemzeti Liga a Demokráciáért (LND) ellenzéki szervezet székhelyéhez meneteltek. A szervezet tisztségviselői kijöttek az épületből, és üdvözölték a szerzeteseket, majd csatlakoztak a tiltakozókhoz.

Az LND vezetője az a - Nobel-békedíjas - Aung San Suu Kyi, akit már négy éve házi őrizetben tart a mianmari katonai junta. A tüntető tömeg egy régi egyetemi negyed felé vette az útját, mely nincs messze a vezető ellenzéki személyiség házától. Ebben az azóta bezárt egyetemi negyedben zajlottak a kormányellenes tüntetések az 1980-as évek végén, melyeket a katonai kormányzat nyomott el.

A mianmari kormány egy hónappal ezelőtt megemelte az üzemanyagok árát, tüntetések sorozatát váltva ki intézkedésével. A megmozdulások időközben már nemcsak az áremelések, hanem általában a kormányzat szerintük rossz gazdaságpolitikája ellen is irányulnak. A szerzetesek szolidaritásuk jeleként csatlakoztak a lakosság tüntetéseihez, és azok élére álltak. Az augusztus 19-e óta zajló tüntetések résztvevői közül 218 embert vettek őrizetbe, többségében LND-tagokat. Egy thaiföldi emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy az őrizeteseket testi-lelki kínzásnak vetik alá.