Új nyomozók veszik át Malina Hedvig ügyét

Vágólapra másolva!
Szlovákia legfőbb ügyésze hétfőn úgy döntött, hogy a Malina Hedvig ellen folyó eljárásban eljáró nyomozókat és ügyészeket leváltja, és helyükbe újakat állít.
Vágólapra másolva!

Dobroslav Trnka döntéséről hétfőn este adott hírt az egyik internetes szlovák hírportál. Ebből tudni lehet, hogy a legfőbb ügyész továbbra sem találta helyénvalónak a nyitrai magyar egyetemista elleni támadás ügyében sietősen lezárt nyomozás újbóli megnyitását, hanem a lány ellen folyó nyomozásban eljárni hivatott emberek helyébe állított másokat.

A legfőbb ügyész a belügyminiszterrel, Robert Kalinákkal folytatott egyeztetése nyomán hozta meg a döntést, miszerint az üggyel a továbbiakban egy öt személyből álló csoport foglalkozzon. Az öt emberből kettő ügyész, kettő rendőrségi nyomozó, egy pedig a belügyminisztérium operatív dolgozója. Az ügyészek közül az egyik a csoport munkájának ügyészi felügyeletére is megbízást kapott.

Az újonnan kinevezett munkacsoport két nyomozója a két ügyész jelenlétében ismét kihallgatja azokat a számba vehető személyeket, akiket a Hedvig ellen folyó eljárásban jónak lát meghallgatni.

A lány ellen azért indult - a hatóság megtévesztése és hamis eskü gyanúja miatt - eljárás, mert két lakossági feljelentés érkezett ellene. A feljelentők szerint Malina Hedvig azzal gyanúsítható, hogy bemocskolta hazája jó hírnevét, amikor hamis feljelentésében a rendőrségen azt vallotta, hogy tavaly augusztus 25-én két bőrfejű azért támadta meg, mert magyarul beszélt. A feljelentők egyike időközben öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy korábban a szlovák titkosszolgálat (SIS) tisztje volt.

A Nyitrán tanuló csallóközi diáklány ügyében azért állították le a feljelentése nyomán elkezdett nyomozást, mert a rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy a lány a történetet csak kitalálta.

Nem sokkal később azért indulhatott ellene eljárás, mert akadt két feljelentő, aki egybehangzóan hazugsággal gyanúsította meg a lányt. Hedvig állítólagos hazugságait bizonyítandó Robert Fico kormányfő, Robert Kalinák belügyminiszter és Ján Packa országos rendőrfőkapitány is felléptek a televízióban, azt bizonygatva, hogy a lány hazudik, senki sem bántalmazta. Packa később elismerte, hogy Hedviget valaki mégis megverte, de a történet valós változata nem úgy szól, ahogy a sértett előadja.

Ficót, Kalinákot és Packát a közelmúltban egy magas rangú volt rendőrtiszt följelentette, mert úgy találta, hogy mindhárman visszaéltek hivatali jogkörükkel, amikor betekintettek egy - akkor még - lezáratlan nyomozás aktáiba. Erre reagálva Fico azt állította, hogy a Malina Hedvig-ügy napirenden tartása kormánya megbuktatására irányul.

A legfőbb ügyész hétfői bejelentése kapcsán azt is tudni lehet, hogy az öttagú csoport azt a nyitrai bőrfejűt is kihallgatja majd, aki a rendőrség szerint korábban már "golyóálló alibit igazolt". Az illetőt azonban egy nyitrai férfi a televízió nyilvánossága előtt később Hedvig egyik támadójaként jelölte meg.