Meztelenül küzd a lengyel Nők Pártja

Vágólapra másolva!
Hét meztelen nőt ábrázoló plakát hevíti az amúgy is túlfűtött választási kampányt Lengyelországban. A poszter az újonnan alapított Nők Pártját népszerűsíti, és igyekszik meggyőzni a női szavazókat, hogy a lengyel politikát öltönyös férfiak csinálják férfiaknak. A párt szembe akar szállni a jobboldali - szerintük a nők számára hátrányos politikát folytatató - erőkkel.
Vágólapra másolva!

A Nők Pártjának hét, meztelen nőt - köztük a pártot alapító Manuela Gretkowska írónőt - ábrázoló posztere nagy vihart kavart Lengyelországban. Katolikus papok rosszallásuknak adtak hangot, és a kormányzó konzervatív Törvény és Igazság Párt (PiS) tagjai is nemtetszésüket nyilvánították ki: azt mondták, hogy a plakát sérti a szavazókat.

"Szépek vagyunk, meztelenek és büszkék" - nyilatkozta Gretkowska. "Ez nem pornográfia, semmi sem látszik, ami ennek minősülne, az arckifejezésünk intelligens, büszke, és elkötelezett" - vágott vissza a férfi-nő kapcsolatról gyakran író novellista pártalapító. A plakát egyik érzékeny pontja az a felirat, hogy "Nők Pártja - Mert Lengyelország nő", utalva arra, hogy lengyelül nőnemű a Polska szó.

Hímsoviniszták

A párt azt mondja, többről van szó, mint provokálásról vagy feltűnéskeltésről. Szeretnék a női szavazók figyelmét felhívni a lengyel politika szerintük hímsovoniszta jellegére. Úgy vélik, hogy a politikát konzervatív férfiak csinálják konzervatív férfiak megbízásából, és az olyan pártok, mint a Lengyel Családok Ligája szerintük őket hátrányosan érintő politikát folytat: tovább akarják szigorítani az így is szigorú abortusztörvényt.

Azt mondják, hogy a nők helyzete romlott Jaroslaw Kaczynski nacionalistának mondott kormánya alatt. A Nők Pártja ingyenes fogamzásgátlásért, a nőgyógyászok számának növeléséért, a fájdalommentes szüléshez való jogért, nagyobb gyermektámogatásért, a férfiakkal egyenlő fizetésért és nyugdíjért küzd. A katolikus, de lengyel mércével liberális Gretkowska azonban azt mondja, nem akarja az abortuszt központi kampánytémává tenni.

Növekvő támogatottság

"Ha lengyel nőket akarunk összeugrasztani, elég, ha az abortuszról beszélünk" - mondta Gretkowska. "De az nincs rendben, hogy mi ugyanúgy adózunk, mint a férfiak, és aztán hagyjuk, hogy a férfiak döntsenek a jövőnkről, munkánkról és az egészségünkről" - tette hozzá. A felmérések szerint a párt csupán 3 százalékon áll, míg a lengyel törvényhozásba, a szejmbe való bejutáshoz legalább 5 százalékra szükségük lesz az októberi választáson.

Biztatóbb hír lehet számukra, hogy a megkérdezett nők 60 százaléka mondta, lehet, hogy rájuk szavazna a szavazófülke magányában. A lengyel politikai erőviszonyok töredezettsége miatt már néhány képviselővel befolyásosan hallathatnák hangjukat. A párt pedig egyre ismertebbé válik - írja a The Times. Krystyna Janda színésznő, Kayah énekesnő és Agnieszka Rylik női bokszoló is támogatásáról biztosította őket.

A női szavazókra kacsintanak

Lengyelországban a nők közel 55 százaléka - 6 millióan - marad otthon és esik ki a munkaerőpiacról. Többségük férjük, élettársuk fizetésétől és a szerény állami támogatásoktól függ. A politikai pártok azt mondják, ők egyenlő esélyeket biztosítanak a női politikusoknak is, de a gyakorlatban a nők többnyire a pártlisták végére kerülnek, és így ritkán jutnak be a parlamentbe. Hogy az eddig gúnyolt Nők Pártját egyre komolyabban kell venni, azt jelzi, hogy Lech Kaczynski elnök most nevezte ki nőügyi tanácsadójának Nelly Rokitát, hogy így mobilizálja a katolikus női szavazókat.