Elhúzódik a döntés Zentai kiadatásáról

Vágólapra másolva!
Több hónapot kell még várni, míg kiderül, kiadja-e Ausztrália Magyarországnak Charles Zentait, akit azzal gyanúsítanak, hogy 1944-ben Budapesten részt vett egy zsidó fiatalember megölésében. A késlekedést az okozza, hogy a legfelsőbb bíróság dönt az ügyben, amelyre egy ausztrál lap szerint Zentai már elköltötte vagyonának felét.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál legfelsőbb bíróság elé utalták a háborús bűnökkel vádolt, Ausztráliában élő Charles Zentai (Zentai Károly) Magyarországra történő kiadatása ellen benyújtott fellebbezési kérelmét - jelentették ausztrál lapok szerdán az illetékes bíróság előző napi közlésére hivatkozva. Az ügyben eljáró alsófokú perthi bíróság úgy döntött, hogy nem bírálja el a magyar kiadatási kérelmet, amíg meg nem vizsgálja az ügyet a canberrai legfelsőbb bíróság. A fellebbezés elbírálásának idejére a kiadatási eljárást felfüggesztik.

Az ausztrál sajtóértesülések szerint a magyar kormány jogászai sikertelenül érveltek amellett, hogy a Zentai lakóhelye szerint illetékes perthi bíróság jogosult a kiadatás kérdésében is dönteni. A perthi bíróság korábban már több alkalommal elnapolta a kiadatási ügyet a védők fellebbezésére.

A volt katonatiszt Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben Budapesten részt vett egy zsidó fiatalember, Balázs Péter megkínzásában és megölésében. A most 85 éves férfi ellen a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, amelynek alapján a magyar Katonai Ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte a feltételezett háborús bűnös kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A Fővárosi Bíróság nemzetközi elfogatóparancsa alapján 2005. július 8-án letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Zentai ártatlannak vallja magát, és azt állítja, hogy alakulatával a Balázs halálát megelőző napon elhagyta Budapestet. Családja tiltakozik a kiadatás ellen, szerintük az idős férfi nincs megfelelő egészségi állapotban a hazaszállításhoz. A The Australian című ausztrál lap azt írta, hogy Zentai ez idáig élete megtakarításainak csaknem a felét, mintegy 50 ezer dollárt (kb. 9 millió forint) költött arra, hogy elkerülje a kiadatást. A legközelebbi fejlemény csak februárban várható Zentai ügyében.