Az iráni elnök beszólt a nagyhatalmaknak

Vágólapra másolva!
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az ENSZ Közgyűlésében mondott keddi beszédében kikelt a világot hozzáértés nélkül irányító "öntelt nagyhatalmak" ellen, bírálta a világszervezet elavult rendszerét, miközben Iránt békeszerető, igazságot tisztelő országnak nevezte.
Vágólapra másolva!

A fárszi nyelven mondott beszédében Ahmadinezsád egyszer sem ejtette ki az Egyesült Államok nevét, de nyilvánvalóan többször célzott rá, mint amikor kijelentette: az arrogáns hatalmak elveszítették hitelüket, "a népek és kormányok nem kötelesek alávetni magukat igazságtalanságaiknak".

Az iráni elnök pontokba szedve sorolta, hogy nézete szerint milyen kihívásokkal néz szembe a világ. Nem hagyta ki azt a nézetét sem, hogy a nagyhatalmak megsértik az emberi jogokat, a palesztin nép több mint 60 éve szenved az illegális a cionista rezsim elnyomásától.

Említette Irakot is, ahol nem találtak tömegpusztító fegyvereket, megdöntöttek egy diktatúrát, ám a megszállás mégis folytatódik, önös érdekből - mondta. Az iráni elnök szerint a két világháborút túlélt, sok egyéb viszályon, a hidegháborún túljutott Európa népei "bizonyos nagyhatalmak" fegyverkezésének árnyékában, fenyegetettségben élnek.

Ahmadinezsád bírálta az ENSZ mai rendszerét is, amelyet szerinte a második világháborúban győztes nagyhatalmak alakították ki saját érdekeik alapján, visszaélve vétójogukkal a Biztonsági Tanácsban.

Az iráni elnök - aki három év alatt harmadszor beszélt az ENSZ-közgyűlés ülésszakának megnyitóján - nem hagyta ki, hogy itt is elmondja, hogy országa békés céllal fejleszti nukleáris programját.

Egy ideig nem volt egyértelmű, hogy az iráni elnök egyáltalán beutazhat-e az Egyesült Államokba, mivel nem tisztázott, hogy részt vett-e a teheráni amerikai nagykövetség elleni 1979-81-es túszejtési akcióban, és amíg az ügy nem zárul le, elvben nem kaphatna vízumot.