Perel Csáky, mert Slota leganézta

Vágólapra másolva!
Feljelenti a radikális Ján Slotát Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Csáky azért fordul bírósághoz, mert Slota ganénak nevezte. Szolidaritásból Szili Katalin házelnök lemondta a jövő heti szlovákiai látogatását, de Sólyom László köztársasági elnök megy szobrot avatni Révkomáromba.
Vágólapra másolva!

Hitelrontás címén feljelentést tesz Csáky Pál Ján Slota ellen, mert a nacionalista szlovák pártvezető a minap egy televíziós nyilatkozatában "okádéknak" és "rohadt ganénak" nevezte a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét. Slota azért sértegette a szlovákiai magyar politikust, mert Csáky korábban "Szlovákia szégyenének" nevezte Slotát.

Csáky keddi közleményében még azt mondta, hogy Slota nem tudja megsérteni. "Ez a fajta primitivizmus a jó érzésű szlovákokat sérti, nem pedig engem" - áll az MKP honlapján olvasható közleményben.

Slota egy cseh lapnak - a csehek és a szlovákok magyarellenes összefogását sürgetve - azt mondta: "még a németek sem hajtottak végre annyi elvetemült gaztettet a II. világháború alatt, mint amennyit a magyar fasiszták követtek el Dél-Szlovákiában" - akkor, amikor a Felvidék egy része újra Magyarországhoz tartozott.

Szili nem megy, Sólyom igen

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke lemondta a jövő hétre tervezett szlovákiai látogatását és semmi okot nem lát arra, hogy megváltoztassa döntését - mondta Kerényi György, a házelnök kabinetfőnöke. A látogatás lemondásával Szili szolidaritását akarja kifejezni a Magyar Koalíció Pártja és annak elnöke, Csáky Pál mellett - mondta Kerényi.

Előzőleg Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke újságírók előtt adott hangot azon reményének, hogy Szili Katalin mégis ott lesz a kettejük védnöksége alatt zajló jövő heti kassai és eperjesi eseményen, és így módja lesz mérsékelni azt a feszültséget, amely a Benes-dekrétumok múlt heti pozsonyi parlamenti megerősítése kapcsán a két ország között kialakult.

Sólyom László köztársasági elnök viszont kedden Szlovákiába látogat. A pozsonyi határozat ellen szintén fellépő Sólyom azért nem mondta le a látogatását, mert az nem sorolható a két ország hivatalos kapcsolatainak a keretébe. A köztársasági elnök a magyar közösség meghívására utazik Révkomáromba.