Durvulnak a zavargások Mianmarban

Vágólapra másolva!
Katonák támadtak a tüntető buddhista szerzetesekre Mianmarban, ahol egy hete tartanak a húsz éve nem látott méretű demonstrációk. A tömegoszlatási kísérletben legalább egy ember életét vesztette, és legalább 17 buddhista szerzetes megsérült. A CNN öt halottról tud. Az országban a helyzet egyre feszültebb, hétfőn százezer ember vonult az utcára a volt fővárosban. A szerzetesek vezetésével a lakosság a katonai diktatúra ellen tüntet. Szerda este összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa a helyzet megvitatására.
Vágólapra másolva!

Leagálbb egy ember meghalt és 17 buddhista szerzetes pedig megsérült szerdán Mianmarban (Burma), amikor a hatóságok rohamot indítottak a kijárási tilalom ellenére tüntető tömeg ellen. A CNN öt halottról tud, de ezt egyelőre más független forrásból nem erősítették meg. A támadás a volt főváros, Rangun Svedagon pagodájának - a tüntetések eddigi kiindulópontjnak - közelében történt.

Gumibotokkal támadtak a szerzetesekre

A gyülekezőkre, és a soraikban megjelenő szerzetesekre előbb gumibotokkal támadtak a katonák. A szerzetesek a nemrégen meghirdetett éjszakai kijárási és szigorú gyülekezési tilalom ellenére vonultak az utcára. A Svedagon pagodánál mintegy 50 szerzetes jelent meg, aki megpróbált a pagoda keleti kapuján keresztül bejutni. A katonák távozásra szólították fel az ott összegyűlt mintegy 700 embert, majd gumibotokkal támadtak rájuk. Szemtanúk szerint tíz szerzetest vertek meg.

Szerdán rohamrendőrök és katonák vettek körül legalább hat nagy ranguni kolostort, hogy megakadályozzák a szerzeteseket egy újabb tüntetésben. Mianmar korábbi fővárosának Rangunnak a központi parkjában, nem messze a Sule pagodától, a rendfenntartó erők több száz tagja nyüzsgött, hogy elejét vegye az újabb tiltakozó megmozdulásnak. A hatóságok elfogták a legismertebb mianmari színészt, Za Ga Nát is, mert nyilvánosan felszólította a burmaiakat, hogy támogassák a tüntetőket.

A junta dilemmája

A ranguni tüntetéssel párhuzamosan mintegy tizenötezer ember vonult utcára a Mianmar nyugati részén fekvő Szitve városában. Ott nem avatkoztak közbe a biztonsági erők, a tüntető tömeg szabadon vonulhatott végig a város központján. Mianmarban növekszik a feszültség, mióta a buddhista szerzetesek is bekapcsolódtak az országban az 1988-as felkelés óta nem látott méretű demonstrációsorozatba. Az országot vezető katonai junta egyelőre vonakodik erőteljesebben beavatkozni az ellene folyó tüntetésekbe.

Bár a buddhista kolostorok 1988-ban is központi szereplői voltak a katonai kormányzat elleni felkelésnek, megfigyelők szerint a hatóságok azért várnak a megmozdulások letörésével, mert attól tartanak, hogy a nagy tekintélynek örvendő szerzetesek bántalmazása vagy őrizetbe vétele olajat öntene a tűzre. Szembe kell viszont nézniük azzal, hogy minél tovább engedik a demonstrációkat, annál gyengébbnek látszanak.

Egy hete

Kedden százezer ember - köztük tízezer szerzetes - tüntetett a katonai diktatúra ellen csak Rangunban. Közben egyre több településen is csatlakoznak a szerzetesek a tüntetéshullámhoz. Mianmar korábbi fővárosában egy hete mindennap zajlanak a kormányellenes tüntetések. Hétfőn becslések szerint szintén százezren vettek részt a tiltakozó menetben, amivel az elmúlt két évtized legnagyobb kormányellenes megmozdulásává nőtte ki magát a tüntetéssorozat.

Akár csak az előző napokon, kedden is a legfontosabb burmai buddhista szentélytől, a Svegadon pagodától indult a menet. A tömeg élén a zárt sorfalat alkotó, mezítlábas szerzetesek haladtak, zászlókkal a kezükben. Néhány zászlóra harcoló páva képét festették, ami az 1988-as, vérbe fojtott demokrácia-párti felkelés jelképe volt. A megmozdulásokat támogatja a Nemzeti Liga a Demokráciáért (LND) ellenzéki szervezet is. Az LND vezetője az a - Nobel-békedíjas - Aung San Suu Kyi, akit már négy éve házi őrizetben tart a mianmari katonai junta.

A katonai junta teherautókra szerelt hangszórókból - hatósági fellépést ígérve - megfenyegette a tüntetőket. Ezzel egy időben katonai járművek álltak meg a Svedagon pagodánál is. Hangszórókkal felszerelt járművek járják Rangun utcáit is, amelyek arra figyelmeztetik az embereket, hogy a hatóságok fellépnek a tiltakozók ellen. Azt nem részletezték, hogy milyen akcióról lenne szó. A felvételen azzal vádolták meg a buddhista szerzeteseket, hogy nyugtalanságot szítanak tiltakozó meneteikkel.

Benzináremelés volt a szikra

A mianmari kormány egy hónappal ezelőtt megemelte az üzemanyagok árát, ami tüntetések sorozatát váltotta ki. A megmozdulások időközben már nemcsak az áremelések, hanem általában a kormányzat szerintük rossz gazdaságpolitikája ellen is irányulnak.

A szerzetesek szolidaritásuk jeleként csatlakoztak a lakosság tüntetéseihez, és az élre álltak. Az augusztus 19-e óta zajló tüntetések résztvevői közül 218 embert vettek őrizetbe, többségében LND-tagokat. Egy thaiföldi emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy az őrizeteseket testi-lelki kínzásnak vetik alá.