Tadic az ENSZ-től fogad el döntést Koszovóról

Vágólapra másolva!
Koszovó függetlensége elfogadhatatlan Szerbia számára, annak egyoldalú elismerése felborítaná a nemzetközi jogrendet, a világ számos térségének destabilizálásával fenyegető veszélyes precedenst teremtene - érvelt csütörtökön az ENSZ-ben Boris Tadic szerb elnök a volt jugoszláv autonóm tartomány függetlensége ellen.
Vágólapra másolva!

Tadic Szerbia állami sérthetetlenségének és területi épségének védelmében európai megoldásokon alapuló, nem központi irányítású modellt javasol, amely Szerbia keretein belül biztosítaná a koszovói albánok, valamint az ottani szerb és további etnikai közösségek érdekvédelmét - fejtette ki felszólalásában az ENSZ-közgyűlés 62. ülésszakán.

A szerb elnök országa területi egységét helyezte mindenek fölé, kompromisszumot ajánlott Koszovó ügyében, de döntést csak az ENSZ Biztonsági Tanácsától fogadna el.

A szerb elnök egyértelművé tette, hogy országa stratégiai érdeke az EU-tagság. Reményei szerint 2008 végére tagjelöltté válhatnak, ennek érdekében aktív részvételt ajánlott fel az euroatlanti integrációs folyamatokban.

Boris Tadic szerint Szerbia mindent megtesz azért, hogy a háborús bűnösök a hágai ítélőszék elé kerüljenek, mivel ez az egyetlen komolyabb akadálya az integrációnak.