Új választással erősítené hatalmát Brown

Vágólapra másolva!
Vasárnap eldőlhet, hogy lesznek-e előrehozott választások ősszel Nagy-Britanniában. A kormányfői poszton Tony Blairt váltó Gordon Brown így akarja megerősíteni támogatottságát. Ez lenne a legalkalmasabb időpont a Munkáspárt számára a választás megtartására, mert jelenleg jóval népszerűbbek, mint a konzervatív ellenzék.
Vágólapra másolva!

Hétvégén tanácskozik belső kabinetjével Gordon Brown brit kormányfő, hogy eldöntse, kiírja-e őszre az előrehozott választásokat - írta a pénteki The Guardian. A brit sajtó és a politikai közvélemény hetek óta hangos a találgatásoktól, hogy Brown idő előtti megmérettetésre készül, mégpedig azért, hogy megerősítse saját miniszterelnöki mandátumát.

Ezt alátámasztják a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok is, amelyek a kormányzó Munkáspárt tartós népszerűségét mutatják azóta, hogy Brown a nyár elején átvette a kormányfői posztot a tíz év után leköszönt Tony Blairtől. Brown a Labour e héten lezajlott éves kongresszusán érdemben nem cáfolta, hogy előrehozott választásokra készülne.

A The Guardian pénteki értesülése szerint a kormányfő legközelebbi tanácsadói vasárnapra összeállítják a legújabb felmérési adatokat, és összegzik a korai választások kiírása mellett és az ellene szóló érveket, de aznap még nem várható, hogy hivatalosan is bejelentenék a döntést.

A The Guardian szerint a előrehozott választások bejelentésének legkedvezőbb időpontja október 9-e, mert egy nappal korábban - a nyári szünet utáni első parlamenti ülésen - a kormányfő bejelentheti, hogy Nagy-Britannia átadja az ellenőrzése alatt álló dél-iraki Bászra tartományt az irakiaknak. A brit erők már e hónap elején kivonultak Bászra város belterületéről, ezzel egyetlen iraki városban sincs jelen közvetlenül a brit haderő. Ez azért fontos lépés, mert a brit közvéleményben most már igen népszerűtlen az iraki háború. Az október 9-ei bejelentés esetén a választások lehetséges napja november 1., de több találgatás látott napvilágot a dátumokkal kapcsolatban.

A brit Munkáspárt kormányzati megbízatása 2010 tavaszáig szól, a brit politikai szokásjog alapján azonban a mindenkori miniszterelnök a törvényhozási ciklus idején belül bármikor, indoklás és a parlament közvetlen hozzájárulása nélkül kiírhatja a választásokat.

A miniszterelnöki poszton történt júniusi váltás után az akkor még népszerűségi előnyben lévő konzervatív ellenzék követelte az előrehozott választásokat. Arra hivatkoztak, hogy Gordon Brownnak nincs felhatalmazása a hatalomgyakorlásra, mivel a legutóbbi, 2005-ös választásokat a Munkáspárt Tony Blair vezérletével nyerte meg. Brown annak idején ezt még visszautasította, azóta azonban a Labour jelentősen megelőzte a torykat, és most már a baloldali kormánypártból hallatszanak előrehozott választásokat sürgető hangok.