Maffiózók miatt tartóztatnák le az Interpol fejét

Vágólapra másolva!
Állítólagos maffiózókkal fenntartott kapcsolatok miatt akarja letartóztatni a dél-afrikai főügyészség Jackie Selebi rendőrparancsnokot, aki egyben az Interpol vezetője is. Az ügy komoly belpolitikai botránnyá duzzadt Dél-Afrikában. A kemény korrupcióellenes fellépést ígérő Thabo Mbeki elnököt azzal vádolják, hogy saját embereivel - így Selebivel - szemben túl elnéző. Selebit pedig azért kritizálják, mert nem tett semmit az egyre inkább elharapódzó bűnözés ellen.
Vágólapra másolva!

Egy gyilkossági üggyel kapcsolatban adtak ki letartóztatási parancsot az Interpol vezetője ellen. Jackie Selebi, aki egyben a Dél-afrikai Köztársaság rendőrfőkapitánya is, állítólag alvilági figurákkal tartott fent kapcsolatot - írja a The Times.

Selebi, akit számtalan kritika ért amiatt, mert nem tudta megfékezni az egyre terjedő bűnözést, a sajtóból értesült a múlt héten kiadott letartóztatási parancsról. Ellene a dél-afrikai FBI-nak is nevezett - a rendőrségtől függetelenül, a dél-afrikai legfőbb ügyészség keretein belül működő - Scorpions-csoport kezdett nyomozást. A vizsgálat azt követően indult, hogy kiderült: Selebi rendszeresen együtt golfozott és összejárt Glenn Agliottival, egy jól ismert és nagymenő drogüzérrel, akit gyilkossággal is meggyanúsítottak. A nyomozók szerint Agliottinak köze volt egy gazdag bányavállalkozó, Bret Kebble 2005-ös meggyilkolásához.

A dél-afrikai Mail & Guardian szerint Agliottiról már 2002-ben kiderült, hogy nagyban foglalkozik droggal, akkor egy 105 millió randos hozzá kapcsolható drogszállítmányt füleltek le. Selebi azonban a figyelmeztetések ellenére továbbra is fenntartotta a baráti viszonyt Agliottival. A drogüzér elleni vád akkor összeomlott, és számos gyanúsítottat szabadon engedtek. A sajtó találgatásai szerint ebben szerepe lehetett a főrendőrnek is. Selebinek ráadásul köze volt egy, a rendőrséggel szorosan együttműködő biztonsági céghez, amely állítólag Agliotti piszkos ügyeit is intézte Selebi közbenjárására.

A Selebi elleni ügy komoly belpolitikai botránnyá duzzadt az országban. Thabo Mbeki elnököt azzal támadják, hogy hiába ígért kemény fellépést a korrupció ellen, a saját híveivel szemben felmerült vádakat elnézően kezeli. Selebit állítólag már három hónapja le akarja tartóztatni a Scorpions-csoport, ám az elnök mindeddig megakadályozta ezt. A rendőrkapitány ügyében komoly harc bontakozott ki a főügyész és az igazságügyi tárca között is, Vusi Pikoli országos főügyészt - aki szorgalmazta Selebi letartóztatását - el is mozdították posztjáról.

Jackie Selebi a '80-as években Magyarországon is tevékenykedett mint a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség képviselője.