Vágólapra másolva!
Harmadszor is meghosszabbította Hodorkovszkij vizsgálati fogságát az orosz bíróság. Egy másik ügy miatt börtönbüntetését töltő volt Jukosz-vezér ellen ezúttal pénzmosás miatt folyik eljárás. Ha elítélik, több mint 10 évvel meghosszabbodhat jelenlegi büntetése.
Vágólapra másolva!

Egy csitai bíróság január 8-ig meghosszabbította Mihail Hodorkovszkijnak, a Jukosz konszern volt tulajdonos-vezérigazgatójának vizsgálati fogságát. Hodorkovszkij számára ügyvédet rendeltek ki, mivel a tárgyalás előtt úgy nyilatkozott, hogy értelmetlennek, sőt károsnak tartja ügyvédjei részvételét ebben az eljárásban.

Hodorkovszkij egy másik ügy miatt nyolcéves börtönbüntetését tölti. Az ügyész a vizsgálati fogság meghosszabbítását arra hivatkozva kérte, hogy a volt Jukosz-vezér feltételes szabadlábra helyezése esetén nyomokat tüntethet el, vagy nyomást gyakorolhat a tanúkra. A vádló határozottan cáfolta, hogy Hodorkovszkij ügye politikai indíttatású lenne.

Az ügyészség kérésére ugyanez a bíróság már kétszer meghosszabbította mind Hodorkovszkij, mind volt üzlettársa, a szintén börtönbüntetését töltő Platon Lebegyev vizsgálati fogságát, legutóbb október 2-ig. Az olajcég volt vezérét és üzlettársát az orosz főügyészség ezúttal azzal vádolja, hogy 1998 és 2004 között több mint 23 milliárd dollárnak megfelelő összeget mostak tisztára: ez további 10-15 évvel toldhatja meg jelenlegi börtönbüntetésüket.