Az oroszok ellen is bevethető lehet az amerikai rakétapajzs

Vágólapra másolva!
Több neves amerikai tudós egybehangzóan állítja: téves a Pentagonnak az az érvelése, hogy a Közép-Európába telepítendő elfogó rakéták nem vethetők be orosz interkontinentális rakéták ellen. Az amerikai kormány időről időre azzal érvel, hogy a védelmi rakétákat egy esetleges közel-keleti támadás ellen telepítenék, a most publikált számítások szerint azonban a rendszer az oroszok ellen is bevethető lenne.
Vágólapra másolva!

Vezető amerikai egyetemek, kutatólaboratóriumok és volt kormányzati szakértők szerint a Bush-kormányzat pontatlan számításokra alapozva hangoztatja, hogy a majdani közép-európai amerikai rakétavédelmet nem lehetne orosz fegyverek ellen irányítani.

A szakértők szerint a Csehországban építendő radarok és a Lengyelországba telepítendő rakéták segítségével le lehetne lőni Oroszországból felbocsátott interkontinentális ballisztikus rakétákat. A szakértők következtetése az, hogy az orosz bírálat jogos, az amerikai rakéták ugyanis gyengítenék Oroszország elrettentő képességét.

Az amerikai kormány hónapok óta azt állítja a NATO-szövetségesek és Oroszország meggyőzésére, hogy a közép-európai amerikai rakéták nem jelenthetnének fenyegetést Oroszországra nézve. Condoleezza Rice külügyminiszter egyenesen nevetségesnek mondta Moszkva kifogásait.

Henry Obering tábornok, az amerikai rakétaprogramot felügyelő ügynökség igazgatója több ízben beszélt arról, hogy az európai bázisú védelmi rendszer nem képes orosz rakéták elfogására. Theodore Postolnak, a Massachusettsi Műszaki Egyetem fizikusának csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint ugyanakkor a Pentagon Rakétavédelmi Ügynöksége hibás számításokat végzett.

Postol, aki korábban a haditengerészetnél dolgozott tudományos tanácsadóként, megállapította: a Pentagon alulbecsülte az elfogórakéták sebességét a gyorsítófokozat leválása után, és eltúlozta az ellenséges rakéták felderítéséhez szükséges időt. A fizikus számításai szerint a Lengyelországból indított elfogórakéták valahol az Egyesült Államok területe felett utolérhetnék, és megsemmisíthetnék az Oroszország nyugati részéből felbocsátott interkontinentális rakétákat.

George Lewis, a Cornell Egyetem béketanulmányok programjának igazgatóhelyettese a társszerzője Postol publikációjának. Pavel Podvig, a Stanford Egyetem orosz származású fizikusa tőlük függetlenül erősítette meg, hogy a Pentagon hibás számításokra alapozott. További három neves szakértő, Richard Garwin, Philip Coyle és David Wright áttekintette és helyesnek találta Postol és Lewis megállapításait. Postol arra is rámutatott, hogy az iráni támadórakéták elleni védelmet a perzsa államhoz közelebb kellett volna telepíteni.

A Rakétavédelmi Ügynökség csütörtökön honlapján nyilatkozatban cáfolta a tudósok álláspontját és kiállt saját számításai mellett. A nyilatkozat szerint a Pentagon valóságos, rakétakísérleteken alapuló adatokat használt.

A tudósok nem cáfolták a Pentagonnak azt az ugyancsak hangoztatott érvét, hogy a tíz lengyelországi elfogórakéta mit sem érne Oroszország hatalmas arzenáljával szemben. Baker Spring, a Heritage Alapítvány konzervatív agytröszt nemzetbiztonsági elemzője azt mondta: még ha igazuk is van a tudósoknak az elfogórakéták képességeit illetően, ez a néhány védelmi rakéta nem jelenthet érdemi fenyegetést Oroszországra nézve. Moszkva ugyanakkor attól tart, hogy az Egyesült Államok idővel megnövelhetné a lengyel támaszpontra telepített rakéták számát.