Kiszabadult négy vöröskeresztes Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Kiszabadult fogságából a nemzetközi vöröskereszt négy munkatársa, aki szerdán került a tálibok kezére. Eközben Hamid Karzai elnök kormánypozíciót ajánlott a lázadó táliboknak.
Vágólapra másolva!

"Éppen most engedték szabadon a vöröskereszt négy alkalmazottját, akit bizonyos gyanúk miatt hurcoltak el... Harcosaink anélkül tartóztatták le őket, hogy tudták volna, hogy vöröskeresztesek.. A szervezettel nincs semmi bajunk" - mondta egy tálib szóvivő.

Afganisztánban sorozatosak az emberrablások, amelyekkel a tálibok bizonytalanságban akarják tartani a kormány külföldi támogatóit.

Pozíciókat ajánlottak a táliboknak

Ezalatt Hamid Karzai afgán elnök korábbi megbékélési kezdeményezéseit megerősítve Kabulban felajánlotta: kész a közvetlen béketárgyalásokra Omar mollával, a tálibok vezetőjével, s egyben magas kormánypozíciót ajánlott számukra a háborúskodás beszüntetése keretében.

Karzai emellett közölte, hogy szeretne találkozni Gulbuddin Hekmatjar afgán felkelővezérrel és hadúrral, volt miniszterelnökkel, és személyesen felvenni a kapcsolatot vele a megbékélés érdekében.

Az afgán elnök az elmúlt hetekben már felvetette, hogy a kabuli kormánynak tárgyalnia kellene az ország korábbi uraival, a fanatikus szunnita muzulmán tálibokkal a háborúskodástól dúlt ország békéjéről.