Ismét lőtt a rendőrség Mianmarban

Vágólapra másolva!
Újabb tüntetések voltak szombaton a mianmari Rangunban, rendőrség botokkal támadt a tömegre és figyelmeztető lövések is eldördültek. Rövid időre ismét elérhető volt a világháló, ahol előző nap nem lehetett használni az internetet, feltehetően azért, hogy a hatóságok meggátolják megtorló fellépésükről szóló fényképek és tudósítás ok kikerülését az országból.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint mintegy ötszáz ember gyűlt össze az Aung Szan piacnál, de szétszóródtak, amikor a biztonsági erők lövöldözni kezdtek a levegőbe. Több tüntetőt őrizetbe vettek. Egy másik helyszínen mintegy százan vették semmibe a katonai junta által kihirdetett gyülekezési tilalmat, és a rendőrök őket is megrohanták.

A hatóságok erőszakos fellépése miatt a korábbi napokhoz képest szombaton jóval kisebb volt a demokráciáért utcára vonulók száma.

A világháló néhány órára volt hozzáférhető, a felhasználók megnézhették a burmai honlapokat, és küldhettek elektronikus leveleket külföldre, később azonban ismét megszakadt a kapcsolat. Miammarban, az egykori Burmában augusztus óta vannak tiltakozások a 45 éves katonai uralom és az egyre rosszabbodó gazdasági helyzet miatt.

Az egyre szélesebb méretet öltő tiltakozások ellen a hatóságok a héten durván felléptek. Az erről készített fénykép- és filmfelvételek nagy visszatetszést váltottak ki a világban. Az állami hírközlő szervek azt állították, hogy csupán kilenc ember vesztette életét, miközben számos külföldi vezető, közte Gordon Brown brit kormányfő szerint is az áldozatok száma sokkal magasabb.

A világ most a tiltakozók által használt modern hírtechnikai eszközök és az általuk kiépített tájékoztatási csatornák révén sokkal hamarabb értesült a katonák lövöldözéséről, mint 19 évvel ezelőtt, amikor a közvélemény csak napok múltán szerzett tudomást a történtekről.