Erős földrengések rázták meg a Csendes-óceánt

Vágólapra másolva!
Két nagy erejű földrengés rázta meg helyi idő szerint vasárnap reggel a Csendes-óceán térségét, de egyik helyről sem érkezett jelentés áldozatokról, illetve anyagi károkról. Előbb a Guam-szigettől délkeletre volt egy a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengés, majd Új-Zéland déli szigetének partvidékén érzékeltek 7,6-es erősségű földmozgást.
Vágólapra másolva!

Két nagy erejű földrengés rázta meg a Csendes-óceán térségét, helyi idő szerint vasárnap reggel. A hongkongi obszervatórium mérése szerint előbb az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetétől délkeletre, onnan 350 kilométerre volt egy, a Richter-skálán 7,1-es erősséget elérő földmozgás. A hawaii csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ (PTWC) közlése szerint nem kell tartani attól, hogy a rengés romboló hatású cunamit gerjesztett volna.

Néhány órával a Guamhoz közeli földrengést követően Új-Zéland déli szigetének, a gyéren lakott nyugati partvidéknek a magasságában érzékeltek a merőállomások nagy erejű földmozgást, amelyet a japán meteorológiai intézet 7,4-es, míg az ausztrál szeizmológiai központ 7,6-os erejűnek nyilvánított.

Szakértők szerint azonban a földrengés fészke a földkéreg mélyében - hipocentruma - túl távol volt a partoktól ahhoz, hogy a szárazföldön akárcsak érezni lehessen a földmozgást. Ennek a rengésnek a hipocentruma Új-Zélandtól 350 kilométerre délnyugatra, az Ausztráliához tartozó Tasmaniától 1400 kilométerre délkeletre a tengerfenék alatt volt a szakemberek szerint.

Az ausztrál hatóságok később jelezték, hogy a földrengés után Ausztrália néhány déli partvidéki szakaszán cunamiriadót rendeltek el, azaz a rengés árhullámot idézhetett elő.