Putyin miniszterelnökként maradna a hatalomban

Vágólapra másolva!
Vlagyimír Putyin orosz elnök képviselői mandátumot kíván szerezni, ezért indul a decemberi parlamenti választásokon. Az elnök, aki már nem indulhat jelenlegi posztjáért, jó esélyekkel méretteti meg magát a miniszterelnöki tisztségért.
Vágólapra másolva!

Putyin nem zárta ki, hogy induljon a miniszterelnöki posztért: "A kormány irányítása egy reális lehetőség, ám a jelen pillanatban még korai beszélni róla" - nyilatkozta. A miniszterelnöki posztnak az orosz államigazgatásban nincs igazán nagy jelentősége, a sokkal nagyobb hatalmat és mozgásteret biztosító elnöki posztot, a törvényeknek megfelelően csak két egymás utáni periódusban mondhatja magának, így a jövő évi választásokon nem indulhat újra a posztért.

Putyin két feltételhez kötötte indulását a választásokon: az egyik az lenne, hogy pártja nyerje meg a választásokat, a második pedig, hogy "az államelnök egy becsületes, a posztra alkalmas, modern felfogású ember legyen, akivel lehetséges egy jó tandemet alkotni" - írta le a neki megfelelő utódját.

Ennek eléréséhez Putyin radikális változtatásokat jelentett be. Gleb Pavlovsky Kremlhez közeli elemző a BBC-nek azt nyilatkozta: "Elfelejthetjük a mi klisénket a választási befutókról, amikor az elnök Oroszország cárja".

Miniszterelnökként államfő

A közvélemény kutatások toronymagas győzelmet jósolnak Putyin pártjának. Emellett abból indulnak ki, hogy a jelenlegi államelnök megszerzi a miniszterelnöki posztot is. Putyin politikai karrierjének folytatásáról már régóta különféle elképzelések forognak a köztudatban. Elemzők az a variánst tartják elképzelhetőnek, hogy az elnök egy lojális és gyenge utódot ültet megüresedett székébe, hogy ő maga miniszterelnöki posztjáról irányíthassa az országot.

Találgatások Putyin utódjáról

Sokáig azt fontolgatta a közvélemény, hogy Putyin esetleg alkotmányt módosíttat, hogy betölthessen egy harmadik ciklust is. Lehetséges utódai között a legesélyesebbnek tartják jelenlegi helyetteseit, Szergej Ivanovot és Dimitríj Medvegyevet. Szeptemberben azonban Putyin átalakította kabinetjét, és Viktor Zubkovot választották miniszterelnökké, spekulációk áradatát indítva el ezzel. Putyin a kormányátalakítást a parlamenti és az államelnök-választás miatt nevezte elengedhetetlennek.

A választási bizottságnak nincs ellenvetése

A Központi Választási Bizottság szóvivője nem tartja aggályosnak a hivatalban lévő államelnök jelölését a parlamenti képviselői vagy a miniszterelnöki posztra. Az államelnök továbbra is hivatalban maradhat, ám hatalmát nem kamatoztathatja a választási kampányban.

A bizottság decemberben megtagadta a Másik Oroszország elnevezésű, Gari Kaszparov volt sakkvilágbajnokot indító ellenzéki szövetség részvételét a választásokon, azzal a megindoklással, hogy az induló szövetség nem bejegyzett párt.