Elfogták a szíciliai hatóságok az egyik leginkább keresett maffiavezért. Keddre virradó éjjel több helyen is razziáztak a bűnszervezetekre vadászó csendőrök.

Őrizetbe vettek keddre virradóra a szicíliai Palermóban egy olasz maffiafőnököt, akit a legkeresettebb száz bűnöző között tartottak nyilván a hatóságok. A 36 éves Enrico Scalavino egy palermói maffiacsalád, a Corso Calatafimi egyik vezetője. Egyebek között drogkereskedelemmel, valamint "védelmi" pénzek kicsikarásával, behajtatásával foglalkozott. 2007 májusa óta keresték a csendőrök.

A Nápoly melletti Casertában is nagyszabású camorra ellenes műveletet indított az olasz csendőrség keddre virradóra, és őrizetbe vette egy camorracsalád tizenhárom tagját . (A camorra a nápolyi maffia elnevezése.) Mindegyik gyanúsított kereskedők, kisiparosok és más vállalkozók zsarolására "szakosodott" a hatóságok szerint.

Hasonló művelet kezdődött kedden reggel a Puglia tartománybeli Bariban. Az egyenruhások tizennégy elfogatóparancsot próbálnak teljesíteni. Olyan kábítószer-kereskedőket akarnak őrizetbe venni, akik Kolumbiából és Venezuelából szállítják a drogokat nagy mennyiségben Hollandiába, Spanyolországba és Olaszországba.