Szabadon engedtek szerzeteseket Mianmarban

Vágólapra másolva!
Elengedtek több olyan mianmari szerzetest és újságírót, akiket a múlt heti tüntetések véres elfojtása után vettek őrizetbe a diktatórikus ország hatóságai. Sok szerzetes elhagyná Rangunt, a tüntetések helyszínét, de a buszsofőrök nem akarják őket felvenni, mert attól tartanak, hogy így nem kapnak üzemanyagot.
Vágólapra másolva!

A mianmari junta szabadon engedett 80 szerzetest és 149 nőt, valamint öt újságírót, akik közül az egyik a Tokio Simbun című japán újság helyi tudósítója - közölték szerdán hozzátartozók és az egyik kiszabadult szerzetes. A húszas évei közepén járó szerzetes elmondta, hogy 95 társával együtt hurcolták el az egyik ranguni kolostorból és a kormány egyik volt műszaki intézetében tartották fogva őket. A kihallgatások éjjel-nappal tartottak, szidalmazták, de nem bántalmazták a foglyokat - mondta, hozzátéve, hogy 16 őrizetben maradt társát is várhatóan hamarosan elengedik.

Hírügynökségi jelentések szerint eközben sok szerzetes próbál elmenekülni Rangunból, Mianmar legnagyobb városából. Szemtanúk arról számoltak be, hogy sokan a vasútállomásokon várakoznak, ugyanis a buszsofőrök nem hajlandók őket elvinni, tartva attól, hogy nem kapnak majd üzemanyagot.

A mianmari katonai vezetés a múlt héten kíméletlenül elfojtotta a kormányellenes tiltakozást, amelynek buddhista szerzetesek álltak az élére. A hatóságok szerint tíz demonstráló vesztette életét, civil aktivisták és külföldi diplomaták azonban attól tartanak, hogy ennél jóval magasabb lehet az áldozatok száma - írja a BBC News Online. Több száz szerzetest őrizetbe vettek a hatóságok, és a BBC értesülései szerint az ország távolabbi részében lévő börtönökbe szállították őket. Sok más demonstrálónak nyoma veszett.

Az ENSZ megbízottja, Ibrahim Gambari jelentést készít a mianmari vezetőkkel folytatott tárgyalásáról. Gambarit a múlt héten küldte a világszervezet az országba, miután a katonai vezetés erőszakot alkalmazott. A megbízott tárgyalt a mianmari vezetéssel, és kifejezte aggodalmát a demonsrtráció véres elfojtása miatt. Gambari találkozott a házi őrizetbe kényszerített demokráciapárti vezetővel, Ang Szan Szú-csível.