Megsebesült Lengyelország bagdadi nagykövete, amikor pokolgép robbant egy lengyel diplomáciai konvoj mellett. A lengyel külügyminisztérium úgy tudja, a nagykövet sérülése súlyos. A támadásban egy járókelő életét vesztette, és többen megsebesültek.

Megsérült a bagdadi lengyel nagykövet, Edward Pietrzyk tábornok egy robbanásban. "Feltehetően akna robbant fel. A nagykövet megsérült, de saját lábán hagyta el a helyszínt" - mondta Robert Szaniawski lengyel külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy a lengyel konvoj három gépkocsija megrongálódott. A lengyel külügyminisztérium honlapján található tájékoztatás szerint súlyos, egy külügyi forrásokra hivatkozó amerikai hírügynökség szerint könnyebb sérülést szenvedett a diplomata.

Iraki rendőrségi forrás szerint egy járókelő meghalt és öten megsebesültek a merényletben. A forrás nem tudott arról, hogy a nagykövet is a sérültek között van, csak annyit, hogy a sérültek közül hárman a követségről valók. A merénylet az iraki főváros egyik belvárosi kerületében történt, összesen három pokolgép robbant fel három autó mellett - mondta.

A varsói külügyminisztérium később annyiban módosította az információt, hogy ketten haltak meg a robbanásban, egy iraki civil és a nagykövetség biztonsági szolgálatához tartozó egyik kormányőr. Iraki rendőrségi források szerint további tizenegyen megsérültek. A lengyel külügyminisztérium közölte: a sérültek közül három szintén kormányőr.

Lengyelország 2003-ban támogatta az Irak ellen amerikai vezetés alatt indult megszállást, és a többnemzetiségű erők egyik, Badgadtól délre található bázisa lengyel parancsnokság alatt áll. A bázison kilencszáz lengyel katona szolgál, az iraki biztonsági erők kiképzésében vesznek részt.