Az iraki kolera továbbterjedésétől tart a WHO

2007.10.04. 6:36

Kolerajárvány veszélyére figyelmeztette szerdán az Egészségügyi Világszervezet az Irakkal szomszédos országokat. Irakban augusztus óta van jelen a kór, amely egyre terjed, és mostanra az ország tartományainak felében felütötte fejét.

Fokozott éberségre és bizonyos megelőző intézkedések megtételére hívta fel az Irakkal szomszédos államokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mivel a közel-keleti országban egyre jobban terjed a kolera. A nemzetközi szervezet utazási korlátozások bevezetését egyelőre nem tartotta indokoltnak, de figyelmeztetett, hogy járványveszély van a térségben.

Irakban eddig csaknem 3400 koleramegbetegedést észleltek, túlnyomó többségüket az északi országrészben, Kirkuk és Szulejmáníja tartományokban. A betegség ugyanakkor már az ország 18 tartományából kilencben felütötte a fejét. Két hete a fővárost, Bagdadot is elérte a járvány.

A kórt augusztusban észlelték az arab országban; azóta 14 halálos áldozatot követelt.    Miután a betegséget elsősorban fertőzött víz okozza, a WHO ötmillió darab vízfertőtlenítő tablettát vásárolt Irak számára, s két járványügyi szakértőt is küldött az országba, akik tanácsokkal látják el a bagdadi kormányt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK