Tömegsírt találtak egy moszkvai pincében

Vágólapra másolva!
Harmincnégy, közvetlen közelről agyonlőtt ember holttestét találták meg szerdán egy moszkvai műemlék pincéjében. A holttesteket nagyjából hatvan évvel ezelőtt temethették el az épületben, amely határos a KGB egykori központjával. Vizsgálat indult, megpróbálják kideríteni az áldozatok, és a kivégzők kilétét.
Vágólapra másolva!

Tömegsírt találtak Moszkvában egy felújítás alatt álló belvárosi műemlék épület pincéjében, az eltemetett embereket az első vizsgálatok szerint feltehetően 60 évvel ezelőtt ölték meg - jelentette az Interfax hírügynökség csütörtökön. A 34 személy maradványai mellett egy még azonosítatlan gyártmányú pisztolyt is találtak. Mindez szerdán történt, de csak csütörtökön került nyilvánosságra.

A belügyminisztérium a hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a részletek tisztázásához még számos vizsgálatra van szükség, de az eltemetettek az első jelek szerint valamikor a 30-as években haltak meg, mégpedig úgy, hogy agyonlőtték őket. A koponyákon közvetlen közelből leadott lövések nyomai láthatók. A Seremetyevszkij Podvor - ahol a tömegsírt találták - a 19. században épült és Moszkva kulturális műemlékei közé tartozik. A Nyikolszkaja utcában van, amely az egykori KGB központi épületénél ér véget.

A műemlékvédelmi hatóságnál elmondták, hogy a felújítás megkezdése előtt minden történelmi jellegű épületet alaposan átvizsgálnak a szakértők, de ezúttal nem találtak semmi figyelemre méltót, ami érthető, mert az emberi maradványok a pince padlója alatt voltak. "Lehet, hogy a munkások a kivégző szobát találták meg" - mondta az egyik illetékes.

A vizsgálat során nem csupán azt próbálják majd meg kideríteni, hogy pontosan mikor ölték meg az embereket, hanem lehetőség szerint az áldozatok és hóhéraik nevét is. Hasonló leletekre már volt példa az orosz fővárosban: öt éve a legfelső bíróságnak a belvárosi Povarszkaja utcán lévő épületében találtak emberi maradványokat. A harmincas évek terrorja idején emberek millióit hurcolták el, vagy lőtték agyon.