Musarrafra voksolt az ellenzék nélküli többség

Vágólapra másolva!
A 685 szavazatból 671-et szerzett meg Pervez Musarraf jelenlegi pakisztáni államfő a szombati elnökválasztáson, miután az ellenzék bojkottálta a voksolást. Az eredmények nem hivatalosak, a legfelsőbb bíróság ellenzéki beadványok alapján vizsgálni fogja a választás jogszerűségét.
Vágólapra másolva!

A szombati elnökválasztás nem hivatalos eredményei szerint újabb öt évre megerősítették hivatalában Pervez Musarraf pakisztáni államfőt, de legfelsőbb bíróság ellenzéki beadványok nyomán utólag még kizárhatja a politikust a jelöltek közül. Musarraf összesen 671 szavazatot kapott, legfőbb ellenfelét, Vadzsihuddin Ahmad nyugalmazott bírót nyolcan támogatták, hatan érvénytelen voksot adtak le a parlament két házából és négy tartományi gyűlésből álló elektori testületben.

A választásra jogosult 1170 képviselő közül mindössze 685-en voksoltak, az ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást. Navaz Sarif volt miniszterelnök pártja bejelentette, hogy nem fogadják el Musarraf győzelmét. A hivatalos végeredményeket legkorábban október 17-én teszik közzé, miután a legfelsőbb bíróság megvizsgálja a Musarraf jelöltségének jogszerűségét támadó ellenzéki petíciókat.

Az ellenzék az alkotmányra hivatkozva azt állítja, hogy az elnök nem indulhatott volna a választáson, mert nem távozott a hadsereg éléről. A választási bizottság korainak tartotta, hogy arról nyilatkozzon, Musarraf diszkvalifikálása esetén megismétlik-e a szavazást, vagy automatikusan a második helyezettet nyilvánítja nyertesnek. A jelenlegi államfő vértelen államcsínnyel került hatalomra 1999-ben, megbízatása november 15-én jár le.

A szombati elnökválasztást erőszakba torkolló, kisebb tiltakozó megmozdulások kísérték, a pesavari tartományi gyűlés előtt a képviselők összetűztek a rendőrséggel. Musarraf újraválasztásának ellenzői felgyújtottak egy rendőrautót, kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket és elégettek egy bábut, amely az államfőt ábrázolta. A rendőrök gumibotokkal ütötték a képviselőket, három politikus és egy rendőr megsérült.

Karacsiban a rendőrség könnygázt vetett be az ellenzékkel szemben, több személyt őrizetbe vettek. Az iszlámábádi parlament előtt körülbelül húsz emberi jogi aktivista tüntetett Musarraf ellen. "Nem akarjuk, hogy a világ azt gondolja, ez egy olyan ország, amelynek nincs lelkiismerete" - jelentette ki a Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság elnevezésű szervezet elnöke.