Nem lesz előrehozott választás Angliában

Vágólapra másolva!
Mégsem lesznek előre hozott választások az idén Nagy-Britanniában, pedig az utóbbi időben a brit közélet másról sem szólt, már a lehetséges időpontokat is találgatták. Valószínűnek tűnt ugyanis, hogy Gordon Brown brit miniszterelnök így akarja megerősíteni hatalmát, kihasználva a Munkáspárt népszerűségi fölényét. A támogatottságuk viszont hirtelen visszaesett, a kormányfő pedig nem kockáztathatja meg a voksolás elbukását.
Vágólapra másolva!

Nem lesznek előre hozott választások az idén Nagy-Britanniában - erősítette meg a szombaton kiszivárgott információt Gordon Brown. A brit miniszterelnök a BBC televíziónak szombat este adott - részleteiben vasárnap műsorba kerülő - interjúban kijelentette: nem tervezi választások kiírását az idei évre, sőt 2008-ra sem. Az őszi választásokról szóló - hivatalosan és egyértelműen egyszer sem cáfolt - találgatások hetek óta uralták a brit belpolitikát, még lehetséges választási dátumok is szerepeltek; ezek közül elemzők november 1-jét tartották a legvalószínűbbnek. A BBC és a Sky News már szombat délután közölte értesüléseikre hivatkozva, hogy Brown letett a választásokról.

A kormányfő azt mondta, döntésében nem az utóbbi napok kedvezőtlen közvélemény-kutatási adatai játszották a főszerepet, az első londoni elemzések szerint azonban Brown döntését nyilvánvalóan mégiscsak befolyásolták azok a felmérések, amelyek az 1997 óta kormányzó Munkáspárt még nemrég is jelentős népszerűségi előnyének hirtelen elolvadásáról tanúskodtak. A legsokkolóbb a News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap megbízásából készült felmérés lehetett a Brownék számára, amely szerint a szoros választókerületekben - a brit politikai zsargon azokat a kerületeket nevezi így, amelyekben a mandátumot szűk, 4 százalékpontnál kisebb szavazattöbbséggel nyerték el - a Konzervatív Párt már megelőzte a Labourt.

A vasárnapi lap szombaton előre közzétett felmérési eredménye szerint ezeken a helyeken a toryk 44 százalékos támogatottsággal számolhatnak, a Munkáspárt 38 százalékával szemben. Ráadásul a kabinet több vezető tagja is elveszítené képviselői mandátumát, köztük Jacqui Smith belügyminiszter, hiszen a brit szokásjog alapján kormánytag csak az lehet, aki alsóházi képviselői mandátumot szerez. A felmérése az ország egészére vetítve nem jósolja ugyan a Labour teljes választási vereségét, de a kormánypárt alsóházi többsége e megoszlás szerint a jelenlegi 64 főről 15-re olvadna, ami bukással érne fel Brown szempontjából.

A szombati elemzői kommentárok szerint a kormányfő így is számíthat személyes megítélésének romlására, mivel súlyos stratégiai hibát vétett, amikor nem állta útját az előrehozott választásokról szóló találgatásözönnek, és ának nevezték szombati nyilatkozataikban. Szakértők szerint a munkáspárti előny hirtelen elpárolgásának egyik fő oka, hogy a Konzervatív Párt e héten lezajlott éves kongresszusán rendkívül népszerűnek bizonyuló, a választókat közvetlenül érintő adókönnyítési terveket jelentettek be. Ezek közül is minden felmérés szerint messze legnépszerűbb, hogy a toryk kormányra kerülésük esetén a jelenlegi 300 ezer fontról 1 millió fontra (370 millió forint) emelnék az örökösödési illeték alá eső ingatlanok értékhatárát. Ezzel gyakorlatilag minden átlagos brit lakóingatlan mentesülne a hagyatéki adó alól.

Brown a nyár elején vette át a miniszterelnöki posztot a tíz év után leköszönt Tony Blairtől, és elemzők szerint az előrehozott választásoktól saját kormányfői mandátumának megerősítését remélte. Ha azonban valóban kiírta volna november elejére a választásokat, és veszít, alig 130 napos hivatali idejével ő lett volna a brit politikatörténet legrövidebb ideig szolgáló olyan miniszterelnöke, aki élve távozik a Downing Street-i rezidenciáról. George Canning egykori tory kormányfő 1827-ben mindössze 119 napig töltötte be a tisztséget, de ennek oka az volt, hogy a politikus tüdőgyulladásban elhunyt.