Csaknem félezer személyt vettek őrizetbe Koppenhágában, amikor erőszakos zavargásba csapott át egy békés demonstráció. Akárcsak fél évvel ezelőtt, több ezer dán fiatal azért tiltakozott, mert bezártak egy ifjúsági házat, amely a helyi underground kultúra központja volt.

Összecsapott a rendőrséggel több ezer fiatal tüntető szombaton Koppenhága központjában, 437 személyt őrizetbe vettek - közölte a rendőrség szóvivője. A rendőrök könnygázgránátokat is bevetettek a fiatalok megfékezésére, akik egy népszerű ifjúsági ház bő fél évvel ezelőtti bezárása miatt vonultak az utcára.

A békés megmozdulásnak indult tüntetés menet közben egyre inkább erőszakos jelleget öltött, s a rendőrökkel való összetűzésbe torkollott: a fiatalok füstbombákat dobáltak a rendfenntartókra, megpróbáltak áttörni a rendőrkordonon, felmásztak autóikra.

Fél évvel ezelőtt napokon át tartó zavargások színtere volt ugyanez a kerület az Ungdomshuset ifjúsági ház bezárása miatt. Az egykor a városi tanács által kiutalt épületet negyedszázada punkok lakták, s a helyi underground kultúra fellegvárává nőtte ki magát. Az önkormányzat azonban eladta egy keresztény szektának, amely kérte az épület kiürítését. Ez erőszakba torkollott, a zavargások során csaknem 700 embert vettek őrizetbe.