Flamand nacionalisták tüntettek Belgium ellen

Vágólapra másolva!
Flamand nacionalisták tüntettek a vallonok és Belgium ellen, belga zászlót égettek és az ország kettéválását követelték. Belgiumban június 10-én tartottak választást, de azóta sem sikerült kormányt alakítani, mert a flamandok és a vallonok képtelenek megállapodni. Mind többen beszélnek Belgium végéről, de a külügyminisztérium ennek tagadására utasította a nagykövetségeket.
Vágólapra másolva!

Mintegy 350 flamand nacionalista tüntetett vasárnap a Brüsszel közelében fekvő Sint-Genesius-Rode-ban - francia nevén: Rhode-Saint-Genese-ben - a vallonok ellen, belga lobogót égetve, a közös belga állam kettéválását követelve.

Belgiumban június 10-én tartottak parlamenti választásokat, de azóta sem tudtak kormányt alakítani, mert a holland ajkú flamandok és a francia nyelvű vallonok nem tudtak megállapodni a kereszténydemokrata-liberális koalíció létrehozásában.

A gazdagabb Flandria több tartományi önállóságot szeretne, hogy ne legyen kénytelen annyi támogatást juttatni az adófizetők pénzéből az elmaradottabb Vallóniának. Néhány napja Yves Leterme, a flamand kereszténydemokraták egyszer már kudarcot vallott vezetője kapott újabb megbízást az uralkodótól, hogy próbáljon kormánytöbbséget összekovácsolni.

A belga külügyminisztérium körlevélben utasította a nagykövetségeket, hogy amennyiben olyan kérdést kapnak, az állami kettéválás útjára lépett-e Belgium, válaszolják azt, hogy nem, mert a kompromisszumkeresés végigkíséri Belgium történetének eddigi 177 esztendejét, és most is bízni lehet abban, hogy "megfelelő időben" megalakul az új belga kormány.