Az Európai Néppárt nem támogatja Tőkés Lászlót

Vágólapra másolva!
Független jelölteket nem támogat az Európai Néppárt (EPP) - jelentette ki hétfőn Javier Jiménez, az EPP szóvivője, akit az Új Magyar Szó című bukaresti napilap online változata idéz. Orbán Viktor, aki az EPP alelnöki tisztségét is betölti, a hétvégén jelentette be, hogy a néppárt támogatja a romániai európai parlamenti választáson függetlenként induló Tőkés Lászlót.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor - aki egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is magában foglaló EPP alelnöke - szombaton jelentette ki, hogy a néppárt támogatja Tőkés László független jelöltet a november végi romániai európai parlamenti választáson. Ez azt jelentené, hogy a néppárt az RMDSZ jelöltjeit és Tőkést is támogatná a romániai magyarok szavazatáért vívott küzdelemben.

"Nem ismerem Orbán Viktor (Fidesz-elnök) kijelentését, de annyit mondhatok: bármilyen választásról is legyen szó, az EPP csak azokat a jelölteket támogatja, akiket valamelyik tagpártunk jelöl" - nyilatkozta Jiménez.

Nagy Zsolt, az RMDSZ külügyi titkára a lapnak azt nyilatkozta: a néppárt az RMDSZ jelöltjeit támogatja majd a választásokon, ahogy eddig is tette. Nagy szerint az EPP számára "a képlet egyszerű", ugyanis vagy két RMDSZ-es képviselővel gyarapodik európai parlamenti frakciója, vagy eggyel sem.

Nagy Zsolt szerint a néppárt vezetői valószínűleg nem hagyják majd szó nélkül Orbán Viktor "elhamarkodott" kijelentéseit.

Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy kommentálta az esetet, hogy Orbán Viktor, "az ember, aki sohasem hazudott, most ismét lebukott".