Kiszabadult az elrabolt német mérnök

Vágólapra másolva!
Hat tálib elengedése fejében visszanyerte szabadságát a júliusban Afganisztánban elrabolt német mérnök és öt másik afgán túsz. A kabuli német nagykövetség egy ideig egyáltalán nem tárgyalt az emberrablókkal, akiknek másik német foglyát már csak holtan találták meg. A szerdán kiszabadult férfi fáradt, de állítólag jól van.
Vágólapra másolva!

Kiszabadult a júliusban emberrablók fogságába esett német mérnök szerdán Afganisztánban - jelentették be Kabulban. A 62 éves Rudolf Blechschmidt és öt afgán túsz fogolycsere keretében nyerte vissza szabadságát, hat tálib harcos elengedése árán. Helyi törzsi vezetők adták át a túszokat az afgán titkosszolgálat illetékeseinek szerda délután Vardak tartomány Dzsaghato körzetében - mondta Mohammad Nahím körzeti vezető, aki szerint az így kiszabadult tálibok nem jelentős parancsnokok, viszont rokoni kapcsolatban állnak az emberrablókkal.

Berlinben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter megerősítette a német állampolgár kiszabadulásának hírét. A kabuli német nagykövet már beszélt Blechschmidttel telefonon - fűzte hozzá. Német biztonsági források szerint a mérnök fáradt, de jól van, és várhatóan este érkezik meg Németország kabuli nagykövetségére.

Blechschmidtet egy másik német mérnökkel és a kíséretükben lévő öt afgánnal együtt július 18-án rabolták el Vardak tartományban, Kabultól délnyugatra. A másik német férfit három nappal később holtan találták meg lőtt sebekkel a mellkasán. Egyes források szerint a tálib emberrablók nem sokkal azután végeztek vele, hogy szívrohamot kapott. A túszejtők a német katonai kontingens kivonását követelték Afganisztánból, amit a berlini kormány határozottan visszautasított. A Bundestag pénteken szavaz az afganisztáni katonai misszió mandátumának meghosszabbításáról.

A német mérnök elengedése érdekében a Vöröskereszt is megpróbált közbenjárni, de tárgyalni küldött négy munkatársát a tálibok szeptember 27-én túszul ejtették, és csak két nap múlva engedték szabadon. Blechschmidt egy videofelvételen, amely hétfőn jutott az AP amerikai hírügynökség televíziójának birtokába, arról beszélt, hogy egészségi állapota megromlott, és kérte a német és az afgán kormányt, hogy még a tél beállta előtt állapodjon meg a tálib túszejtőkkel. Blechschmidt utalt arra, hogy a kabuli német nagykövetség egy ideig egyáltalán nem volt hajlandó tárgyalni az emberrablókkal, de nemrégiben újrakezdődött az alkudozás elengedéséről.