Brutálisan bánnak a mianmari szerzetesekkel

Vágólapra másolva!
Brutális és szisztematikus megtorlás során számol le a katonai junta a mianmari tüntetőkkel - derül ki az országból kicsempészett beszámolókból. A The Independenthez eljuttatott jelentések szerint a bebörtönzött buddhista szerzeteseket és tüntetőket kínozzák és verik. Az egyik ellenzéki - szerdai beszámolók szerint - belehalt a kínzásokba. A lap szerint Rangunban most nagyobb félelem uralkodik, mint amikor a katonák a tömegbe lőttek.
Vágólapra másolva!

A demokráciapárti tüntetéseket a katonai junta vérbe fojtotta Mianmarban. Hasonlóan keménykezű a megtorlás is. A The Independenthez eljuttatott mianmari beszámolók részletesen leírják, milyen körülmények között tartják fogva, verik és kínozzák a buddhista szerzeteseket, tüntetőket, vagy bárkit, akit a tüntetések közelében láttak, legyenek akár gyerekek.

"Közel 400-an voltunk egy teremben. Nem volt vécé, nem volt vödör, nem volt víz a tisztálkodásra. Se ágy, se takarók, se szappan. Semmi" - mondta egy 24 éves szerzetes, akit tíz napig tartottak fogva Rangunban, egy fogolytáborként használt kollégiumban. "Nem volt elég hely, hogy aludjunk, ezért beosztottuk, ki mikor alhat. Minden este 8-kor kaptunk egy kis tálka rizst és egy pohár vizet. Néhány nap után azonban már nem tudtunk enni, annyira büdös volt" - mondja a szerzetes, akinek vallomását kicsempészték Mianmarból.

"Voltak 10 évesnél fiatalabb szerzetesújoncok is, a legfiatalabb hétéves volt. Elvették a szerzetesi ruhájukat, és rabruhát kaptak. Néhányukat megverték, az így keletkezett, nyílt sérüléseiket, kezeletlenül hagyták, orvos nem volt" - emlékezett vissza a szerzetes. Az egyszerű vagy alacsony tisztséget betöltő szerzetesek többségét elengedték. A tüntetések szervezésével gyanúsított foglyok azonban rosszabbra számíthatnak.

Szerdai jelentések szerint Win Sve, az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért tagja meghalt a kihallgatás közben. Holttestét nem adták át a családjának, hanem közölték, hogy elhamvasztották, ami erősíti a gyanút, hogy halálra kínozták.

Egy ranguni nő arról mesélt, miként vittek el a katonák egy nőt, aki a háza előtt néhány percig tapssal üdvözölte az elhaladó tüntetőket. "Elvitték és megverték a barátnőmet, és most annyira fél, hogy nem mer kijönni a házából, nem beszél senkivel" - áll a beszámolóban. "Minden éjjel halljuk a sikoltozást, amint elviszik a szomszédokat. Tépelődünk, hogy segítsünk vagy elbújjunk. Inkább elbújunk. Annyira szégyelljük magunkat, és félünk" - mondta egy másik ranguni.

Az Egyesült Államok új, Mianmar elleni szankciókkal fenyegetőzött, és követelte, hogy vizsgálják ki Win Sve halálának körülményeit. A megtorlás valós mértékéről azonban csak sejtéseik vannak: a junta kitiltotta az újságírókat, és blokkolja a telefonvonalakat, illetve az internet-hozzáférést. A kormány azt mondja, a letartóztatott 2171 ember több mint felét elengedték, de a menekültszervezetek szerint 6 ezer és 10 ezer között lehet az őrizetbe vettek valós száma.