Bulgária késleltetheti Montenegró EU-s menetrendjét

Vágólapra másolva!
Késedelmet szenvedhet európai uniós diplomaták csütörtöki közlése szerint a huszonhetek és Montenegró közötti stabilizációs és társulási szerződés hétfőre tervezett aláírása a közös európai pénz bolgár írásmódjával kapcsolatos vita miatt. Bulgária ragaszkodik az "evro" írásmódhoz, mivel az "euro" fonetikusan mást jelent a bolgár nyelvben.
Vágólapra másolva!

Az EU-nagykövetek találkozóján Bulgária kitartott amellett, hogy csak akkor járul hozzá az egyezmény elfogadásához, ha annak bolgár nyelvű változatában "evro" néven szerepelhet a közös európai valuta.

Olli Rehn bővítési biztos aggodalmának adott hangot a szerződés aláírásának esetleges halasztódása miatt. Kijelentette, hogy egy esetleges késés veszélyeztetné az EU nyugat-balkáni stabilizációs politikáját, és oda vezethet, hogy késedelmet szenved a többi érintett országgal kötendő társulási szerződések aláírása.

Az EU-nagykövetek már nem tartanak több találkozót a Montenegróval tető alá hozott társulási szerződés hétfőre tervezett luxembourgi aláírásáig, de - mint az Európai Tanács soros elnöki tisztét betöltő Portugália egyik szóvivője fogalmazott - "sok mindent el lehet intézni telefonon".

A szófiai kormány szóvivője közölte, a bolgár elnevezés használata a "nemzeti identitás" része, s mint ilyen, "a nyelvi sokszínűség tiszteletben tartásának kérdése". Emlékeztetett rá, hogy amikor Bulgária idén január 1-jén belépett az Európai Unióba, a csatlakozási szerződésben is az "evro" formula szerepelt.

Az Európai Központi Bank ellenzi, hogy alternatív elnevezésekkel illessék a közös pénzt az európai uniós tagállamok különféle nyelvein.

Bulgáriában néhányan úgy gondolják, az "euró" szó zavarba ejtően hasonlít annak a bolgár kifejezésnek a hangalakjához, amely a vizeletet jelöli.