Juscsenko: Narancsos kormányfője lesz Ukrajnának

Vágólapra másolva!
A nyugati irányzatú reformpárti politikusok közül kerül ki Ukrajna leendő miniszterelnöke - jelentette be pozsonyi látogatása során Viktor Juscsenko elnök. Konkrét személyt nem kívánt megnevezni, eddig a posztra Julija Timosenko a legesélyesebb.
Vágólapra másolva!

Juscsenko Ivan Gasparovic szlovák elnökkel tárgyal Pozsonyban, s ebből az alkalomból nyilatkozott a sajtónak. "A narancsszínű forradalom nyerte meg a választást, s természetesen ők javasolhatnak miniszterelnököt" - mondta. Egyben hozzátette, hogy ő már tudja is, ki lesz az, de nem árulja el a nevét addig, amíg ki nem hirdetik a választás végleges eredményét.

A még nem hivatalos végeredmény szerint az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfő pártja kapta a legtöbb szavazatot, de Juscsenko pártja és annak szövetségesei együttesen többségben lesznek az új parlamentben.

Mindeddig az volt az általános vélemény, hogy Juscsenko Julija Timosenkónak ad kormányalakítási megbízatást, de az elnök nyitva hagyta a kérdést, sőt kijelentette, hogy Janukovics párthívei is helyet kaphatnak a kormányban.

Janukovics támogatást keres Pozsonyban Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseihez, és a szlovák elnökkel való találkozója után a szlovák külügyminisztériumban felszólal egy konferencián.