Lopózó brit kémektől félti az orosz demokráciát a KGB utóda

Vágólapra másolva!
Hidegháborús kémtörténetek, James Bond-filmek Q-ját megszégyenítő eszközök, könyörtelen ügynökök, zsarolás, megvesztegetés, lázítás Oroszország ellen - ezzel vádolta az MI6 brit titkosszolgálatot Nyikolaj Patrusev, az FSZB orosz hírszerzés vezetője. A KGB utódszervezetének a feje szerint London meg akarja gyengíteni Oroszországot a decemberi parlamenti és a jövő tavaszi elnökválasztások előtt.
Vágólapra másolva!

Oroszország destabilizálásáért folytat kampányt az MI6 brit titkosszolgálat - nyilatkozta Nyikolaj Patrusev, az FSZB orosz nemzetbiztonsági szolgálat vezetője az Argumenti i Fakti orosz lapnak. Patrusev azzal vádolta a brit ügynököket, hogy régimódi technikákkal - zsarolással és megvesztegetéssel - szerveznek be orosz állampolgárokat. A KGB utódszervezetének a feje szerint a britek közvetlenül beavatkoznak az orosz belügyekbe a decemberi parlamenti és a tavaszra tervezett elnökválasztás előtt.

Patrusev szerint ehhez a brit hírszerzés a James Bond-filmek Q-ját megszégyenítő eszközöket alkalmaz. A kémfőnök a laptoptöltőkben elrejtett kommunikációs eszközöket és a számítógép-használat nyomait eltüntető szoftvereket emelte ki. Patrusev utalt a kevésbé sikeres moszkvai sziklára is, amelyet egy park közelében helyeztek el brit ügynökök. Az FSZB 2006 januárjában elfogott négy állítólagos brit ügynököt, akik a sziklához beszélve próbáltak Londonnal kommunikálni.

Az inkább James Bond-paródiának tűnő eset azonban az orosz főkém szerint nem egyedi eset. "Az MI6 nem csak információkat szerez, de közvetlenül próbálja befolyásolni a politikai helyzetet az országban. A politikusok még sok országban gondolkodnak hidegháborús kategóriákban" - mondta Patrusev, majd hozzátette: "Már I. Erzsébet (1533-1603) óta azon az elven működik a brit titkosszolgálat, hogy a cél szentesíti az eszközt. Fő beszervező eszközeik továbbra is a pénz, a zsarolás, a megvesztegetés vagy a vádalku".

Patrusev támadása jól tükrözi a Kreml gondolkodásmódját a Moszkva és London között, Alekszandr Litvinyenko orosz ex-kém nagy-britanniai meggyilkolásáról folytatott diplomáciai vitáról - írja a The Guardian. Litvinyenko egykor FSZB ügynök volt, és nyíltan bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki pedig a KGB ügynöke volt. Júliusban David Miliband brit külügyminiszter befagyasztott minden együttműködést az FSZB-vel, mert London szerint az orosz titkosszolgálat állt Litvinyenko meggyilkolása mögött.

A The Guardian által megkérdezett szakértők szerint nem kétséges, hogy a nyugati országok növelték kémtevékenységüket Oroszországban, amióta Moszkva gazdasági befolyása megnőtt, külpolitikája pedig keményebb lett Putyin elnök alatt. Az FSZB azonban sikeresnek bizonyult a kémelhárítás terén: Patrusev szerint 2003 óta 270 informátort, 70 ügynököt (közülük 35 külföldit) lepleztek le.