Rice szerint a demokráciát fenyegeti a Kreml hatalma

Vágólapra másolva!
Éles kritikát gyakorolt a putyini vezetésre Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki szerint Oroszországban a hatalom központosítása már a demokráciát veszélyezteti. Orosz emberi jogi aktivisták arra figyelmeztették a Moszkvában tárgyaló diplomatát, hogy a közelgő választások komédiává válhatnak a politikai nyomás miatt.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány Putyin alatt olyan nagy központosított hatalomra tett szert, hogy az már alááshatja Oroszország demokrácia iránti elkötelezettségét - mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szombaton Moszkvában. A meglehetősen kritikus hangot megütő diplomata a CNN beszámolója szerint kijelentette, hogy "mindenkinek kétségei vannak az orosz igazságszolgáltatás teljes függetlenségével kapcsolatban". "Kérdéses az elektronikus média függetlensége is, és szerintem az orosz parlament, a Duma ereje is megkérdőjelezhető" - tette hozzá.

Rice az amerikai nagykövetség moszkvai rezidenciáján többek között nyolc jogi szervezet vezetőjével tárgyalt az Oroszországra váró következő hónapokról. Az emberi jogi aktivistákkal tanácskozó politikus arra bíztatta a civileket, hogy építsenek demokratikus intézményeket, mert - mint fogalmazott - azok nélkül bármilyen elnöki hatalom problémát jelenthet a demokratikus fejlődés számára.

"Azt gondolom, hogy túl sok hatalom koncentrálódik a Kreml kezében" - jelentette ki Rice, akinek a véleményét alátámasztják az Oroszországról készült legújabb emberi jogi jelentések és az orosz civilek vezetői is. Ludmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Bizottság vezetője például a találkozó után az Interfax hírügynökségnek arról beszélt, hogy a céltudatosan épített tekintélyelvű társadalom és az emberi jogok elleni támadások komédiává változtatják a közelgő választásokat. A jogvédő kiemelte azt is, hogy az emberi jogi és ellenzéki szervezetek folyamatos nyomás alatt vannak Moszkvában.

Az USA érdeklődését többek között az keltette fel a hatalom központosításával és a demokrácia visszaesésével kapcsolatban, hogy Oroszországban decemberben, illetve márciusban parlamenti választásokat és elnökválasztást tartanak. Ennek köszönhetően Vlagyimir Putyin orosz elnök jövőre mindenképpen távozik az elnöki székből, de a Kremlt támogató legnagyobb párt élén könnyen a hatalomban maradhat miniszterelnökként.

Rice korábbi gyakorlatához hasonlóan szombaton sem volt hajlandó kommentálni Putyin elnök jövőbeni politikai pályafutásának esélyeit, és ezt a témát hivatalos megbeszélésein sem hozta szóba. A várható változásokról és mindössze annyit mondott, hogy bármilyen változás is lesz, az minden bizonnyal zavartalanul végbe fog menni.