Szót emelt a pápa az Irakban elrabolt papokért

Vágólapra másolva!
Katolikus papokat ejtettek foglyul iraki fegyveresek szombaton Moszulban egy keresztény temetés után. XVI. Benedek vasárnapi áldásában a foglyok szabadon engedésére szólított fel az emberrablókat.
Vágólapra másolva!

Két, Irakban foglyul ejtett katolikus pap szabadon engedésére szólított fel XVI. Benedek pápa vasárnap a római Szent Péter téren. A papokat szombat délután hurcolták magukkal fegyveresek az észak-iraki Moszul városban egy temetés után - jelentette be a szír katolikus egyház moszuli vezetője.

XVI. Benedek hagyományos vasárnapi áldásában kérte az emberrablókat, hogy bocsássák szabadon a papokat. "Imádkozom a szabadságukért, a békéért és az erőszak áldozataiért" - mondta az egyházfő.

A 26 milliós lélekszámú Irakban közel 800 ezer keresztény él. Szaddám Huszein idejében viszonylagos nyugalomban éltek, majd az exdiktátor bukása után az iraki lázadók több keresztényellenes támadást hajtottak végre Bagdadban.

Legutóbb 2006 szeptemberében, XVI. Benedek iszlámellenesnek vélt kijelentései után szaporodtak el a templomok elleni robbantásos merényletek. Akkor a lázadók Moszulban elraboltak és lefejeztek egy papot.