Fenyegetéssel gyűjtött támogatókat a mianmari junta

Vágólapra másolva!
Pénzbüntetéssel fenyegette meg a mianmari katonai kormányzat azokat a helyieket, akik nem akartak részt venni a junta melletti szimpátiatüntetésen - írja a CNN. Az elmúlt hetek tiltakozásait erőszakkal leverő kormányzat így több tízezres támogató tömeget tudott felmutatni maga mellett egy szombati megmozduláson, miközben nemrég még ellenük tüntettek ugyanennyien.
Vágólapra másolva!

Fenyegetéssel toborzott tagokat a katonai junta melletti szimpátiatüntetésre a mianmari vezetés - írja internetes honlapján a CNN. Az amerikai hírtelevízió egy helyi ellenzéki vezetőtől úgy tudja, hogy az elmúlt hetek tüntetéseit leverő junta súlyos pénzbüntetéssel fenyegette meg azokat, akik nem hajlandóak a rezsimet támogató transzparensekkel menetelni Rangún utcáin.

Nilar Thein, a '88 Generation elnevezésű mianmari csoport egyik vezetője elmondta, hogy az egykori fővároshoz közeli falvakban minden háztartásból berendeltek egy-egy embert a szimpátiatüntetésre. Emellett a hivatalnokok a helyi gyárakat is felkeresték, ahonnan 50 fős brigádoknak kellett kivonulnia, hogy hitet tegyen a kormányzat mellett. A CNN hangsúlyozta, hogy az értesülést független forrásból nem tudta megerősíteni, Mianmar katonai vezetése ugyanis korlátozta az újságírók tevékenységét.

Szombaton végül több tízezren vettek részt az egyik rangúni stadionban a megmozduláson. Hasonló rokonszenv-tüntetéseket már szervezett a junta az elmúlt hetekben a junta az ország más városaiban, de ez az első alkalom a fővárosban azóta, hogy a hadsereg szeptember végén leverte a népi tiltakozó mozgalmakat.

A nagygyűlést még pénteken este jelentette be a mianmari állami televízió. A közlemény egyben hangsúlyozta: a junta folytatja 2003-ban meghirdetett "útitervét", amelynek célja a "fegyelmezett demokrácia" megteremtése Mianmarban.

A megmozdulásra két nappal azután került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem kötelező erejű nyilatkozatban mély sajnálkozását fejezte ki a mianmari békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt, és a politikai foglyok mielőbbi szabadlábra helyezését, valamint a katonai kormányzat és az ellenzék közötti párbeszéd megkezdését sürgette.

A nyilatkozat első változatában még az szerepelt, hogy a BT "elítéli" a kormányellenes tüntetésekkel szembeni erőszakos fellépést, ám Kína és Oroszország kérésére az "elítéli" szót törölték, és a helyette a "mély sajnálkozását fejezi ki" fordulatot használták.

Hivatalos mianmari közlés szerint 13 személy vesztette életét a tüntetések során, de nyugati diplomaták szerint az áldozatok száma jóval több. A rendfenntartó erők mintegy 2100 embert vettek őrizetbe, köztük több száz buddhista szerzetest, de javarészüket már elengedték.