Lenyomta Tusk a tévévitában Kwasniewskit

Vágólapra másolva!
Lengyelországban az első gyors közvélemény-kutatás szerint Donald Tusk, az ellenzéki, jobboldali liberális Polgári Platform (PO) vezetője és miniszterelnök-jelöltje volt a nyertese a közte és Aleksander Kwasniewski volt államfő, a Baloldal és Demokraták (LiD) balközép koalíció vezetője között hétfőn este lezajlott televíziós vitának.
Vágólapra másolva!

Az onet.pl lengyel internetes honlap villámfelmérése szerint a megkérdezettek 50 százaléka úgy vélekedett, hogy a vitát Tusk nyerte meg, míg Kwasniewskiről ugyanezt 42 százalék állította.

A több mint egyórás vitát a gazdasági kérdések mellett az euróövezetbe való belépés lehetséges időpontja (Kwasniewski szerint ez leghamarabb 2013-ban képzelhető el), a kommunista múlt feldolgozásának lezárása, a baloldali kormányok alatt tapasztalt súlyos korrupció, az iraki akcióban való lengyel részvétel, illetve az onnan történő kivonulás, valamint világnézeti kérdések (abortusz, női egyenjogúság, állam és egyház viszonya) uralták.

Tusk reálisnak mondta azt a lehetőséget, hogy a PO olyan jó választási eredményt fog elérni az október 21-i előre hozott választásokon, hogy nem kell sem a jelenleg kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságossággal (PiS), sem a baloldallal koalícióra lépnie, hanem esetleg a Lengyel Parasztpárttal (PSL) együtt képes lesz leváltani a jelenlegi kormányt.

Kwasniewski is hangsúlyozta a vitában, hogy a PO és a LiD programja nehezen lenne összeegyeztethető, és arra buzdította a szavazókat, hogy voksoljanak az ő koalíciójára, amely jelenleg az egyetlen balközép alternatíva Lengyelországban a két jobboldali párttal, a PiS-szel és a PO-val szemben.

Felmérések szerint a lengyel közvélemény úgy ítélte meg, hogy a Tusk és fő vetélytársa, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök, a PiS vezetője között múlt pénteken lezajlott televíziós vitának is a PO vezetője volt a nyertese.