Olasz vétó várható az EP képviselői helyekért

Vágólapra másolva!
Romano Prodi olasz kormányfő az Európai Unió lisszaboni csúcsértekezletének az előestéjén Rómában közölte: Olaszország vétót emel abban az esetben, ha a tanácskozáson szavazásra bocsátják az Európai Parlamenti képviselői helyeinek újraelosztásáról hozott strasbourgi határozatot.
Vágólapra másolva!

Amennyiben az Európai Tanács elfogadná az úgynevezett Lamassoure-Severin-indítvány, Olaszország elveszíteni az EP-n belül kialakult egyenlő súlyát Franciaországgal és Nagy-Britanniával, vagyis e két utóbb országénál kevesebb parlamenti hellyel rendelkezne az európai törvényhozásban.

Az EP a múlt héten szavazta azt meg azt az előterjesztést, amely újraosztaná a tagországok között a mandátumokat. A francia néppárti Alain Lamassoure és a román szocialista Adrian Severin EP-képviselő előterjesztése azon alapult, hogy az uniós állam- és kormányfők idén június 21-22-én Brüsszelben tartott értekezletükön felkérték az EP-t: októberéig álljon elő a saját jövőbeli összetételére vonatkozó javaslatával, annak figyelembe vételével, hogy az EU reformszerződésének tervezete szerint a képviselői helyek számát a mostani 785 helyett 2009-től 750-ben maximálnák. Ennek értelmében Olaszország 78 mandátumából hatot elvesztene, és ezzel megszűnne a paritása Franciaországgal és Nagy-Britanniával.

Ugyanakkor a probléma kezelése nagy dilemma Róma számára, mivel az európai építkezés szószólójaként ismert Olaszország nem kívánja megbontani az európai reformszerződés kérdésében kialakulófélben lévő konszenzust. Ezért Prodi, aki egykor maga is az Európai Bizottság elnöke volt, hangsúlyozta: Róma nem a szerződést akarja zátonyra futtatni, hanem attól elkülönítve az EP-mandátumok újraelosztásának megváltoztatását utasítaná el.