A nagyin múlhat a lengyel választás

Vágólapra másolva!
A piacbarát jobboldali liberálisoknak áll a zászló a vasárnapi lengyelországi parlamenti választáson, de ha tényleg nyernek, akkor is csak gyenge kormányt tudnak alakítani. A kampányban főszerepet játszottak a nacionalista nagymamák és a Londonba költözött fiatalok, miközben az egyik legfontosabb kérdés továbbra is az lehet, hogy sikerül-e megoldani az évszázados társadalmi problémát, avagy kibékülnek-e valaha az urak és a jobbágyok.
Vágólapra másolva!

"Mi a különbség a második világháborús és a mostani Lengyelország között? A háború idején a lengyel kormány elmenekült Londonba, míg az emberek otthon maradtak, most pedig épp fordított a helyzet." A vicc arra utal, hogy az EU-csatlakozás óta tömegesen vándoroltak a lengyelek Nagy-Britanniába munkalehetőség és tisztességes fizetés reményében. Az AFP hírügynökség egész csokrot gyűjtött össze ehhez hasonló politikai poénokból, pedig a kampányt inkább a komolyság és keménység jellemezte.

A vasárnapi előrehozott választást a kormánykoalíció vezető pártja, a konzervatív Törvény és Igazságosság (PiS) kezdeményezte, miután nyáron felbomlott az általa vezetett koalíció. Egészen az utóbbi hetekig úgy tűnt, hogy Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök jól taktikázott, a felmérésekben ugyanis végig pártja vezetett. Egy héttel ezelőtt azonban belement abba, hogy televíziós vitán vegyen részt a legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) vezetőjével, Donald Tuskkal. Ez fordulópontot jelentett, Tusk ugyanis a kutatások szerint jóval meggyőzőbben, hitelesebben szerepelt a vitában, és az azóta készített felmérések szerint a PO megelőzte a PiS-t.

Urak és jobbágyok

Bármi is lesz a vasárnapi szavazás eredménye, az biztos, hogy továbbra is jobboldali vezetése lesz Lengyelországnak. Mégis nagy a tétje a választásnak, ugyanis az egymásnak feszülő jobbos pártok nagyon is különböznek egymástól. A Polska kiadó vállalat igazgatója, Tomasz Wroblewski a Wall Street Journalban megjelent publicisztikájában azt írja, hogy egy évszázados konfliktus jelent meg a kampányban. Szerinte akárcsak a 19. században, most is "urak" és "jobbágyok" közötti törésvonal mentén zajlik a politikai küzdelem. Hozzáteszi, nem Jaroslaw Kaczynski volt az, aki létrehozta ezt az ellentétet, ő csupán ügyesen rájátszott az átlagember és az elit közötti feszültségre.

A PiS azt állítja, hogy az utóbbi tagjai - ügyvédek, újságírók, üzletemberek - rá akarják tenni a kezüket a gazdaságra, a médiára és az államra, hogy aztán oligarchák irányítsák az országot. Kaczynskiék azt ígérik, ha hatalmon maradnak, akkor ezt meg fogják akadályozni. A PO szerint azonban éppen a mostani kormánypárt az, amely fenyegeti a demokráciát és az ország jövőjét. Szerintük a PiS tekintélyelvű rendszert épít ki, és rájátszik a piac- és EU-ellenes, nacionalista, antiliberális ösztönökre.

Kaczynskiékat ellenfeleik vádolják azzal is, hogy a közmédiát a saját szolgálatukba állították és politikai célokra használják a hatóságokat. Erre bizonyítékként hozzák fel egy PO-politikus esetét. Beata Sawicki képviselőt két héttel ezelőtt letartóztatták korrupció gyanúja miatt, a pártból pedig azonnal kizárták. A kormány által létrehozott korrupcióellenes hivatal a kampány utolsó napjaiban mégis külön sajtótájékoztatót hívott össze, hogy bemutassa a nyomozás során készült rejtett kamerás felvételt. Donald Tusk szerint ez egyértelmű beavatkozás volt a választási küzdelembe. Az antikorrupciós hivatal vezetője tagadta, hogy politikai célból vették volna újra elő az ügyet, de hozzátette, a "lengyelek le tudják vonni a következtetéseket".

"Dugd el a nagymama személyi igazolványát!"

Az MTI tudósítója szerint úgy tűnik, hogy az emberek többségét hidegen hagyja a választás. Két évvel ezelőtt is így volt, akkor a jogosultaknak kevesebb mint fele ment el szavazni. Az alacsony részvétel elvileg Kaczinskyéknak kedvezhet, főként konzervatív idősekből és kevésbé iskolázottakból álló táborukról ugyanis inkább feltételezik, hogy a szavazóurnákhoz járul. Az ellenzéki oldalon erre a jelenségre is született poén. "Dugd el a nagymama személyi igazolványát. Mentsd meg az országot. Ne engedd szavazni!" - terjedt az üzenet sms-ben.

Forrás: EPA
Hagyományra építve - Kaczynski népviseletve öltözve is kampányolt

A PO sokkal inkább számíthat a fiatal, képzett választókra, amivel a gond csak az, hogy többségük elhagyta Lengyelországot. Donald Tusk ezt a problémát úgy próbálta áthidalni, hogy elment Nagy-Britanniába - ahol becslések szerint több mint egymillió lengyel él - és Írországba is kampányolni. A politikus ennek során egy londoni szupermarketben találkozott lengyel alkalmazottakkal, majd lengyel termékeket vásárolt. A külföldön élő lengyelek is szavazhatnak, így ha bejön Tusk számítása, akkor értékes támogatókat szerezhetett magának az angliai és írországi korteskedéssel.

A versengés ugyanis szoros, és az elemzők mindkét eshetőségre - a PiS és a PO győzelmére - készítettek forgatókönyveket. A The Financial Times tudósítója szerint ha nyernek is Kaczynskiék, akkor sem valószínű, hogy képesek lesznek kormányt alakítani. A két kis párt, amellyel eddig koalíciót alkotott, ugyanis várhatóan el sem éri bejutási küszöböt, a nagyobb politikai erők pedig nem fognak összeállni a PiS-sel.

Gyenge kormányra számítanak

A durva kampány után nem sok esélyét látják elemzők egy nagykoalíciónak sem. Valószínűbb, hogy a PO fog kormányt alakítani, feltehetően a Parasztpárttal szövetkezve. Ha így lesz, akkor sem várható nyugodt és stabil kormányzás. Az elnöki posztot ugyanis továbbra is Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, Lech Kaczynski tölti be, aki a The Financial Times szerint már fenyegetőzött azzal, hogyha az ellenzék nyer, akkor élni fog teljes alkotmányos hatalmával, hogy érvényesítse akaratát.

Forrás: EPA
Brüsszelben örülnének Tusknak és társainak

A nyugati országok vegyes érzelmekkel figyelhetik a választást. Brüsszel minden bizonnyal fellélegezne, ha a jövőben a PO idegen nyelveket beszélő, magasan képzett politikusaival kellene tárgyalniuk a sokszor nem túl diplomatikusan viselkedő Kaczynskiék helyett. Nem mintha Tuskék személyében erőtlenebb tárgyalópartnerekkel kellene szembesülniük. Az Egyesült Államok számára például kifejezetten rosszul is jöhet egy PO-kormány. A párt ugyanis jelezte, hogy csökkentené az Irakban állomásozó lengyel haderő létszámát, és kedvezőbb ajánlatot vár Washingtontól is a Lengyelországba telepítendő rakétavédelmi rendszer ügyében is.

Hosszú távon persze az a kérdés, hogy mi lesz a Wall Street Journalben emlegetett "urak" és "jobbágyok" közötti szembenállással. A cikkíró Tomasz Wroblewski szerint utóbbiak akkor is erősek lesznek, ha a PO nyeri a választást. Így nem várható, hogy átfogó privatizációba vagy komolyabb piacbarát reformokba fogna egy új kormány. Wroblewski hozzáteszi azonban, naivitás lenne azt gondolni, hogy a Kaczynski testvérek jelentik az egyetlen akadályt, ami a haladó Európa és a tespedő Lengyelország között van. Írását pedig azzal zárja, hogy a társadalom integrálása hosszú folyamat, "amely biztosan nem ér véget a mostani nagymamák generációjával".