Tibeti szerzetesek csaptak össze a kínai rendőrökkel

Vágólapra másolva!
Buddhista szerzetesek több alkalommal összecsaptak rendőrökkel az utóbbi napokban Tibet székhelyén, Lhászában, mert a karhatalom meg akarta akadályozni, hogy nyilvánosan ünnepeljék a dalai lámának, Tibet vallási vezetőjének amerikai kitüntetését - jelentette vasárnap egy hongkongi lap.
Vágólapra másolva!

A Ming Pao hongkongi lap jelentése szerint több száz szerzetes ütközött meg a kivezényelt kínai rendőrökkel a lhászai Csajpung (Zhaibung) kolostor környékén. A jelentés szerint mintegy háromezer alaposan felfegyverzett rendőr vette körül a kolostort az első összetűzés után.

Nem derül ki a tudósításból, hogy voltak-e sérültjei a lökdösődésnek. A lhászai rendőrségről és a városi elöljáróságról azt válaszolták telefonon érdeklődő nyugati tudósítóknak, hogy nincs tudomásuk összecsapásokról.

George Bush amerikai elnök személyesen adta át szerdán az emigrációban élő dalai lámának a Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetést a béke, az emberi jogok és az erőszakmentesség érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként.

A kínai kormány figyelmeztette Washingtont, hogy az ilyen lépések aláássák a kétoldalú kapcsolatokat. Peking azzal vádolja a dalai lámát, aki a kínai kommunista uralom elleni 1959-es felkelés leverése óta indiai emigrációban él, hogy Tibet Kínától való elszakítására törekszik. A tibeti vallási vezető tagadja ezt, és azt mondja, hogy csupán nagyobb önállóságot szeretne népének, és kész tárgyalni erről a pekingi hatóságokkal.