Handelsblad: Magyarország katonákat küld Dél-Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Magyarország kész lehet arra, hogy katonákkal segíti a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban, a NATO vezette ISAF-küldetés keretében tevékenykedő holland katonai missziót - értesült holland kormánykörökből az NRC Handelsblad című napilap szerdán.
Vágólapra másolva!

A délután megjelenő újság szerint összesen ötven főről lenne szó. Hírügynökségi értesülések szerint 150 főről folynak tárgyalások, és a különítmény jövő nyár végén kezdené meg tevékenységét. A témáról állítólag kétoldalú tárgyalások folynak a holland és a magyar kormány között.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a távirati irodának sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az információt. Jelezte, hogy Szekeres Imre miniszter Noordwijkban, a kötetlen NATO-ülés keretében még találkozik holland kollégájával, Eimert van Middelkooppal, és azt követően, csütörtökön adnak tájékoztatást az ülésen történtekről.

Az NRC úgy tudja, a magyar illetékesekkel elsősorban a küldetés anyagi terheiről folynak még tárgyalások, ugyanis Magyarország nem kívánja vállalni a teljes költséget.

Eimert van Middelkoop az informális miniszteri ülésen a várakozásoknak megfelelően arra sürgette a NATO-tagokat, hogy a tisztességes tehermegosztás elve alapján kapcsolódjanak be a dél-afganisztáni műveletekbe.