Tovább keresik a magyar alpinistát

2007.10.24. 12:06

Az osztrák mentőalakulatok ismét útnak indulhatnak, hogy megkeressék azt a magyar alpinistát, akit szombaton sodort el egy lavina Stájerországban. A mentők szerint kevés esély van rá, hogy a férfi még él.

Az osztrák hegyi mentők azt tervezik, hogy ha az időjárás megengedi, akkor szerda délután felújítják a keresést a lavina áldozatául esett magyar alpinista után. Németh Krisztina bécsi magyar főkonzulnak a stájerországi mentőalakulat képviselője elmondta, hogy jelenleg még havazik és erős szél fúj a körzetben, de a meteorológiai előrejelzés szerint délutánra javulás várható. Ha ez bekövetkezik, a kutatócsapatok nekivágnak a hegyeknek, hogy  eljussanak egy bizonyos magasságba, ahol bázistábort alakítanak ki: ott éjszakáznak, és ha csütörtökön is jó lesz az idő, akkor folytatják az előrejutást a tragédia feltételezett helyéig.

A 47 éves magyar hegymászót szombat délután sodorta el egy lavina a stájerországi Hochschwab hegységben, 1800 méter magasságban. A hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy még életben találják. A körzetben uralkodó rendkívül mostoha körülmények miatt a hét végén ráadásul fel kellett függeszteni a kutatást, az állandó lavinaveszély miatt ugyanis fennállt annak a lehetősége, hogy a keresőcsapatok is bajba kerülnek.

Bár a műveletbe helikopterek is bekapcsolódtak - hátha észlelni tudják a magyar alpinistánál lévő, GPS-szel ellátott mobil jelzését -, eddig még nem sikerült bemérni a szerencsétlenség pontos helyszínét. A fokozott lavinaveszélyen kívül az erős szél és a sűrű havazás, a helyenként háromméteres hóátfúvások is akadályozták a keresést. A tragédiáról az alpinista magyar társa értesítette a hatóságokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK