Vágólapra másolva!
Nem helyezhetik feltételesen szabadlábra Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajipari vállalat korábbi vezetőjét, az üzletemberre ugyanis újabb büntetést róttak ki. Hodorkovszkij 2005-ben ítélték el csalás miatt nyolc évre. Több orosz értelmiségi nyilatkozatban tiltakozott a döntés ellen, szerintük a Kreml gonosz bosszút folytat Hodorkovszkij ellen. 
Vágólapra másolva!

Újabb fegyelmi büntetést rótt ki büntetése felének letelte előtt a csitai fogház Mihail Hodorkovszkijra, a Jukosz olajipari vállalat egykori vezetőjére. Az üzletember ezért nem helyezhető feltételesen szabadlábra - közölte csütörtökön az egykori milliárdos ügyvédje. Hozzátette: a döntést megfellebbezik, és remélik, hogy a bíróság törvénysértőnek minősíti majd.

A Jukosz egykori tulajdonosát 2005 májusában ítélték nyolcévi elzárásra nagy összegű csalás és adócsalás vádjával. A Hodorkovszkij vezette olajcéget hatóságilag tönkretették, míg számos főrészvényesét, vezetőjét és alkalmazottját üldözték, letartóztatták vagy már el is ítélték. Egyes vélemények szerint a cég szétverését a Kremlből ösztönöztek, annak érdekében, hogy az olajágazat feletti állami ellenőrzést újra visszaállítsák.

Negyven orosz értelmiségi és közéleti személyiség csütörtökön nyilatkozatban kérte Hodorkovszkij szabadon bocsátását. Többek között azt írták: a Hodorkovszkij elleni per tönkretette az orosz igazságszolgáltatás jó hírnevét. "Az egykor gigantikus kőolajipari társaságból csupán romok maradtak, amelyeken állami korporációk tenyésznek, ha továbbra is rács mögött tartják Hodorkovszkijt, az pusztán a gonosz bosszúvágy" - fogalmaz a közlemény, amelyet többek között a Szaharov múzeum igazgatója és a Moszkvai Helsinki Csoport elnöke írt alá.