Nem mutatkozik a lengyel elnök fivére veresége óta

2007.10.26. 16:26

Lech Kaczynski lengyel államfő még mindig nem állt ki a nyilvánosság elé bejelenteni, hogy mikor iktatja be a múlt héten megválasztott új kormányt. A leköszönő miniszterelnök, az elnök ikertestvére szerint fivére bocsánatkérésre vár a győztes párt vezetőjétől.


Szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől Lech Kaczynski lengyel elnök azóta, hogy a múlt heti parlamenti választásokon konzervatív pártjának ellenlábasa, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) aratott győzelmet.
   
Mióta az államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök vereséget szenvedett a választáson, azóta az elnöki hivatal erejéből mindössze két sovány közleményre futotta. Lech Kaczynski mindmáig nem állt ki a nyilvánosság elé, hogy elmondja, mikorra tervezi az új kormány beiktatását.
   
Az elnök viselkedésére a leköszönő miniszterelnök adott magyarázatot. Az államfő nevében bocsánatkérést követelt a győztes Donald Tusktól, a PO vezetőjétől, mondván, hogy ez feltétele miniszterelnöki beiktatásának. Jaroslaw Kaczynski kifejtette, hogy az elnök sértve érzi magát a PO kampányban tanúsított "faragatlan" magatartása miatt, ezért "az illem" azt diktálja, hogy Tusk kérjen bocsánatot az államfőtől.
   
A PO jelenleg azzal van elfoglalva, hogy kormányképes többséget hozzon tető alá. A párt két napja kezdett kormányalakítási tárgyalásokat a centrista Lengyel Parasztpárttal (PSL).

KAPCSOLÓDÓ CIKK