Ragaszkodnak a brit szülők a pofonhoz

Vágólapra másolva!
A brit kormány úgy tűnik, megadta magát a szülői nyomásnak és mégsem vezetik be a gyerekek pofozását tiltó törvényt. A pofonhoz való joghoz ugyanis még azok a szülők is ragaszkodnak, akik állításuk szerint sosem ütötték meg gyereküket és soha nem is tennének ilyet. A gyerekek szerint a büntetés fontos része nevelésüknek, de az alternatív büntetési módszereket hatékonyabbnak találják.
Vágólapra másolva!

Több gyermekvédelmi szervezet is kezdeményezte a brit kormánynál, hogy törvényben tiltsák meg a gyerekek pofozását. Az illetékes miniszterek két éve ígérgetik a hatályos törvények felülvizsgálatát a témában, de végül úgy tűnik, az ügy a szülői tiltakozás miatt elbukott - írta az Independent. Kevin Brennan gyermekügyi miniszter elmondta: "Míg a szülők nagy része azt állítja, hogy sosem ütötte meg a gyerekét, a többség elutasítja, hogy a pofont törvényben is tiltsák".

A kormány által megrendelt háttéranyagokból az derült ki, hogy a szülők 59 százaléka úgy gondolja: a törvénynek meg kell engednie, hogy a szülő felpofozhassa gyerekét. Ezt annak ellenére így gondolja a többség, hogy a megkérdezetteknek csak 24 százaléka ismerte el, valaha megütötte gyermekét vagy adott esetben megtenné. A fiatal, 15-24 éves szülők ellenzik leginkább a pofozást. 34 százaléka azoknak, akik szerint nem szabad megütni a gyerekeket, ugyanakkor úgy véli, ezt törvény nem tilthatja.

Megkérdezték az ügyben a gyerekeket is, és az derült ki, hogy a 4-16 évesek kétharmadát már ütötte meg valamelyik szülője. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a gyerekek többsége szerint a fegyelmezés és a büntetés fontos és szükséges része a nevelésüknek. A pofont nem tartják hatékony nevelési eszköznek és szerintük más büntetési eszközökkel jobban célt érnének a szülők. Példaként említették a televíziótól és játékoktól való eltiltást.

A gyermekekkel foglalkozó szervezetek elítélték a brit kormány döntését azzal, hogy elhibázták a kínálkozó lehetőséget, amikor esély lett volna a gyerekeket megvédeni az otthonukban őket érő erőszaktól. A konzervatívok ugyanakkor egyhangúlag a kormány mögé álltak a témában. A párt gyermekeket képviselő szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a döntés "a józan ész világos győzelme".