Kifizetteti utasaival a szén-dioxidot az Air France

Vágólapra másolva!
Megtéríthetik a repüléssel okozott környezeti károkat az Air France-KLM utasai. A légitársaság az ökotudatos utasoknak kiszámolja az egy főre jutó károkat, a befizetett összeget pedig egy környezetvédő civil szervezet használja fel nemes célokra. Az EU szerint a légi forgalom az egyik legnagyobb szennyező, a tagállamok területén kieregetett szén-dioxid 3 százalékáért felelős.
Vágólapra másolva!

Az Air France-KLM utasai kompenzálhatják a légitársaság gépei által okozott széndioxid-kibocsátást - erről szóló megállapodást írt alá a vállalat és a GoodPlanet civil szervezet. Ennek lényege, hogy az utasok kiszámíthatják, az utazás során mekkora a rájuk eső szén-dioxid-mennyiség, amelyet gép bocsátott ki. Az utas maga dönti el, hogy ebből az összegből mennyit akar kifizetni. A pénzt a GoodPlanet olyan programok támogatására fordítja, amelyek megújuló energiával vagy erdészettel foglalkoznak.

Az akció arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a repülőgép-forgalom jelentősen hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok, köztük a szén-dioxid kibocsátásához. Az Európai Unió adatai szerint a légi forgalom az egyik legnagyobb szennyező, a tagállamok területén kieregetett összes szén-dioxid 3 százalékáért felelős. Ez pedig várhatóan a következő években tovább fog nőni. Ennek oka, hogy az üvegházhatású gázok visszafogásáról szóló, 1997-ben megkötött kiotói egyezmény csak a gyárakra vonatkozik, a légi forgalomra nem. Az egyezményt az EU 2011 után terjesztené ki légitársaságokra.

Jelenleg két EU-tag próbál jelképes akciókkal fellépi a légi közlekedés káros hatási ellen. Nagy-Britannia 2006 áprilisa óta viseli a kormány tagjai által lebonyolított utak szennyezési költéségét. A brit kormány 2007-09 között a tervek szerint mintegy 3 millió fontot (1,5 milliárd forintot) költ erre a célra. Norvégia pedig januárban jelentette be, hogy megtéríti a köztisztviselők repülőútjai által okozott légszennyezés kárát. Becslések szerint az évi több ezer repülőút 2,5 millió norvég koronába, vagyis 78 millió forintba kerül az északi országnak.