Gránátok robbantak az afganisztáni magyar tábornál

Vágólapra másolva!
Feltételezhetően aknagránátok robbantak az észak-afganisztáni Puli-Humriban, a magyar PRT-egység tábora mellett. Korábban is érték már támadások a tartományi újjáépítési csoportban szolgáló magyarokat, de ilyen közel még nem lőttek a táborhoz.
Vágólapra másolva!

Két robbanás történt, feltehetően aknagránátok csapódtak be helyi idő szerint este fél 8 és 9 között a magyar PRT (tartományi újjáépítési csoport) tábora közelében, az észak-afganisztáni Puli-Humriban - közölte az MTI kiküldött tudósítójával Rózsa Tibor ezredes, a PRT vezetője.

Az egyik aknagránát a tábor szélétől néhány száz méterre, a másik pedig a tábor felett átrepülve a túloldalon csapódott be. Rózsa Tibor tájékoztatása szerint ilyen jellegű támadás még nem történt azóta, hogy a magyarok átvették a tábor vezetését. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: egyelőre nem lehet bizonyosan megmondani, hogy ami történt, az tábor ellen irányuló akció volt-e.

Rózsa Tibor korábban azt mondta, az elmúlt egy-két hónapban érezhetően megnőtt a koalíciós erők elleni támadások száma az eddig biztonságosnak mondott északi Baglán tartományban. Októberben eddig összesen három út menti bomba robbant elhaladó magyar katonai járművek közelében. A magyarok 2006 végén vették át az északi Baglán tartomány újjáépítési csoportjának vezetését. A tábor egy magas hegyek által övezett völgyben fekszik.

A hivatalos látogatáson Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter egyelőre nem akart nyilatkozni a távirati irodának az esetről. Az aknarobbanások híre a minisztert már a Puli-Humritól valamivel több mint kétszáz kilométerre lévő mazari-sharif-i katonai támaszponton érte.