Kiakadtak a gettótól a finnyás párizsi értelmiségiek

Vágólapra másolva!
Komoly vita osztja meg a radikális párizsi értelmiségieket - írja a The Times. A vita tárgya egy szociológiai elitfőiskola költözése Párizs luxusboltokkal és kávéházakkal zsúfolt VI. kerületéből az egyik legszegényebb, bevándorlók lakta Párizs melletti megyébe, Seine-Saint-Denis-be. A költözés ellenzői szerint az új hely - a szlengben csak Neuf-Trois-nak hívott, 93-as számmal jelölt megyében - "alkalmatlan az intellektuális munkára".
Vágólapra másolva!

"Itt nem lakik senki. Nincsenek zöldterületek. Nincsenek fák, üzletek, kávéházak és éttermek" - ez volt a véleménye a Seine-Saint-Denis-megyében található Aubervilliers-ről azoknak a párizsi értelmiségieknek, akiknek a szociológiatudományi elitfőiskola, az EHESS átköltözése miatt fel kellene adniuk megszokott, jómódú környéküket Párizsban. Az EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales) azért költözik a Boulevard Raspail-on található jelenlegi épületéből, mert azt azbesztveszélyesnek nyilvánították.

A bevándorlók lakta, szegény Seine-Saint-Denis - amelyet a szlengben csak le Neuf-Trois-nak, kilenc-háromnak hívnak - távol esik Jean-Paul Sartre Les Deux Magots kávéházától vagy a Café de Flore-tól. A tiltakozó értelmiségiek szerint a közeg egyszerűen alkalmatlan az intellektuális munkára. Filozófusok, történészek, közgazdászok és szociológusok "kulturális sivatagnak" minősítették a külvárosi helyszínt - írja a The Times.

Szerintük Nicolas Sarkozy francia elnök machiavellista összeesküvését sejtik a költözködés mögött. Úgy vélik, Sarkozy fel akarja számolni a jobbközép burzsoáziával hagyományosan szemben álló és a Sarkozy által megvetett, 1968-as diáktüntetésekben részt vevő intézményt. A főiskolán tanult a francia baloldali gondolkodók krémje, például Pierre Bourdieu szociológus is.

A költözést pártolók szerint viszont a Párizsban maradás mellett érvelők egyszerűen továbbra is a jómódú VI. kerületben, a Saint Germain de Prés híres kávéházai és luxusboltjai közelében akarnak maradni, ahol "teljes kiőrlésű kenyérből készült lazacszendvicset vehetnek". Azt mondják, hogy a VI. kerület finomkodó puhányai egyszerűen félnek a külvárosi gettóktól.

Forrás: EPA
Seine-Saint-Denis ikonikussá vált a zavargásokról

Pedig - mondják a költözéspártiak - az új helyszín segíthetne áthidalni a szakadékot Párizs fehér és gazdag belvárosa és a szegény, munka nélküli, erőszakos periféria között. Catherine Sautter, a főiskola egyik munkatársa lakonikusan csak annyit mondott: "lehet, hogy az értelmiségünk, végső soron, nem is annyira értelmes".